26 mai 2024

GS NEWS

Ziar independent al românilor de pretutindeni!

9 mai, Ziua Națională a Oinei – sportul național al românilor de pretutindeni

Foto: Federatia Română de Oină / Facebook

9 mai este o zi importantă pentru români, nu doar pentru că sărbătorim Ziua Europei, ci pentru că este Ziua Națională a Oinei, sportul nostru național. 

 

„Avem un sport naţional, o Zi Naţională acestei discipline, o lege care ar trebui să ajute la popularizare. Oina face parte chiar şi din patrimoniul cultural al României.

Dar cine ştie cum se joacă, cine are acces la acest sport şi care sunt greutăţile întâmpinate” explică preşedintele Federaţiei Române de Oină (FRO), Nicu Dobre, într-un interviu, pentru AGERPRES.

Am putea spune că suntem aşi, că tot românul “e tobă” de oină. Însă obiectivul principal al Federaţiei Române de Oină este acela de a promova şi populariza sportul naţional în cât mai multe regiuni ale ţării.

„Noi, practic, ce facem acum? Luăm toată România la periat, într-un termen mai puţin academic, încercând să îi învăţăm pe oameni acest sport”, a afirmat preşedintele FRO.

Deşi jocul de oină, legiferat ca sportul naţional al României, a fost inclus şi în “Inventarul naţional al elementelor vii de patrimoniu cultural imaterial” de către Ministerul Culturii, federaţia întâmpină în continuare probleme în ceea ce priveşte popularizarea acestei discipline.

“Teoretic, nu ar trebui să mă chinuiesc să promovez oina în România. Adică România ar trebui să ştie să joace oină. Dar avem această problemă”, mai spune Nicu Dobre citat de Agerpres.

Parlamentul României a adoptat în 2023 legea prin care oina este sărbătorită ca sport national al românilor de pretutindeni pe data de 9 mai.

Tot atunci a fost inițiat proiectul național „Redescoperă oina” care cuprinde activităţi la nivelul cluburilor sportive precum și în instituțiile de învățământ cu scopul promovarii acestui sport național.

Anul acesta au fost amânate două competițiie tradiționale, Cupa Reginei și Cupa Regelui la oină, care trebuiau să aibă loc la 12 mai, însă acestea vor fi reprogramate pentru luna iunie.

Print Friendly, PDF & Email