14 iunie 2024

GS NEWS

Ziar independent al românilor de pretutindeni!

A încetat din viață profesorul Adrian Marian, designerul controversatului Lăstun. Dacia 500, visul lui Ceaușescu, urma să aibă propulsie electrică

Dacia 500 (Lăstun)
Foto: Facebook

Profesorul Adrian Marian, care și-a dedicat 15 ani din viață pentru „Lăstun”, iar alte trei decenii pentru formarea tinerilor în domeniul design auto, a murit, la vârsta de 69 de ani, notează Ziua de Vest. 

Profesorul Adrian Marian  fost unul din oamenii care şi-au adus contribuţia la realizarea „Lăstunului”.

Născut la Deva în 17 mai 1955,  profesorul Adrian Marian a absolvit secția de Estetica Formelor Industriale (EFI) a institutului de Arte Plastice “Ion Andreescu” din Cluj-Napoca, promoția 1979.

După absolvirea studiilor de licență este integrat unui colectiv de cercetare (ICSITA) în Automotive Design, în cadrul Intreprinderii de Autoturisme Timișoara (IAT) unde proiectează, trecând prin toate fazele aferente procesului de lansare pe piață, un autoturism de mic litraj, cunoscut sub numele de Lăstun sau Dacia 500.

Ceaușescu a cerut cu Dacia 500 să coste cât un televizor

„Era o idee a lui Ceauşescu. Am avut peste 20 de vizite de la el până să-l aprobe. Toţi dictatorii au vrut să aibă maşini mici. Musolini a avut Fiat 500, Hitler WV „Broască”, iată că au făcut şi lucruri bune. Dacia 500 trebuia să fie un vehicul pentru tineret. Ceaușescu a cerut ca autovehicolul să aibă un preţ cât un televizior, 500 de kg, consum de 3 litri şi să fie sub 3 metri. Totul a fost realizat. Dacă nu ieşea te rădea! Americanii descoperă acuma maşina sub 3 metri, dar noi am făcut asta în 1981”, povestea Adrian Marian.

Potrivit Ziua de Vest, din 1991, profesorul a fost implicat, în calitate de membru fondator, în procesul de înființare a specializării Design din cadrul Facultății de Arte din Timișoara. Între 1991 și 1993 a deținut funcția de director de departament, iar între 1991 și 1999 a continuat să predea în cadrul facultății în calitate de conferențiar universitar, mai scrie publicația amintită.

De-a lungul carierei sale, profesorul Adrian Marian s-a concetrat pe cercetări orientate spre domeniile cromatologiei, designului de produs și cele ale Teoriei designului.

Profesorul Adrian Marian a lăsat generațiilor viitoare volume extrem de valoroase

De asemenea, a participat la multe dintre cele mai relevante evenimente dedicate Designului, la nivel național și internațional.

Mai mult decât atât, a desfășurat și o consistentă activitate teoretică reflectată prin publicarea unui considerabil număr de volume de specialitate dedicate Designului cibernetic (2001), Istoriei ordonării culorilor (2003), Antropometriei și Ergonomiei pentru designul de produs (2006), legăturilor dintre culoare-număr și armonie (2006), structurilor generative de tip Moire (2008).

Pentru că a conștientizat importanța unor resurse bibliografice primare în domeniul Designului pentru studenții și masteranzii școlilor de design din Timișoara, profesorul Marian se angajează plenar și traduce titluri importante ale literaturii de Design european și internațional (engleză, maghiară, franceză).

Adrian M. Marian a fost membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România (Visual Artists’ Union of Romania‏) încă din anul 1989, mai notează Ziua de Vest. 

 

 

Print Friendly, PDF & Email