26 mai 2024

GS NEWS

Ziar independent al românilor de pretutindeni!

Alertă în Europa! Un drog care face ravagii în SUA a ajuns și în Europa

 

Xilazina
Foto: ndtv.com

 

Un drog care face ravagii în Statele Unite ale Americii a ajuns și în Europa. Este vorba despre o substanță periculoasă, deja responsabilă pentru o criză de sănătate în Statele Unite, care a pătruns acum pe piața drogurilor din Marea Britanie și a fost asociată cu cel puțin 11 decese recente. 

Xilazina este un tip de tranchilizant destinat animalelor, clasificat ca o „amenințare emergentă” de Casa Albă. Substanța este deosebit de periculoasă cauzând leziuni necrotice dureroase care pot duce la amputații. Utilizarea xilazinei poate fi letală în caz de supradozaj.

În Statele Unite, este adesea combinat cu fentanil pentru a îmbunătăți experiența recreativă a consumatorilor de heroină.

Recent, drogul a fost descoperit la 16 persoane în Marea Britanie și a fost asociat cu 11 decese, începând cu cazul unui bărbat de 43 de ani, în mai 2022. Potrivit BBC, acesta a fost primul deces legat de xilazină raportat în afara Americii de Nord și primul în Marea Britanie.

“Acesta este primul caz de deces asociat cu xilazina, raportat în UK și chiar în Europa, ceea ce indică intrarea xilazinei pe piața drogurilor din Marea Britanie”, se arată într-un raport publicat de Journal of Forensic and Legal Medicine.

S-a răspândit foarte rapid

Este cu atât mai alarmant cu cât xilazina s-a răspândit rapid și într-o varietate mult mai largă de substanțe ilicite în Marea Britanie, inclusiv cocaină, tablete contrafăcute de codeină și diazepam (Valium), precum și vape-uri de canabis THC.

Xilazina este cunoscută și sub numele de „tranq” sau „tranq dope”, fiind folosită în principal de veterinari pentru a calma animalele mari. Substanța poate avea efecte devastatoare asupra oamenilor, inclusiv scăderea ritmului cardiac și respirator, precum și apariția de leziuni grave ale pielii.

Deși efectele acute ale supradozajului sunt înspăimântătoare, consecințele pe termen lung, cum ar fi ulcerul cronic al pielii, pot fi la fel de periculoase, provocând uneori necesitatea amputării membrului afectat.

 

Print Friendly, PDF & Email