14 iulie 2024

GS NEWS

Ziar independent al românilor de pretutindeni!

Alertă în Timișoara! Copii cu botulism internați la Spitalul de Boli Infecțioase

Alertă în Timișoara! Copii cu botulism, internați la Spitalul de Boli Infecțioase. Au între 3 și 7 ani iar doi dintre ei au nevoie de monitorizare permanentă.

11 copii cu botulism au fost internati la Spitalul de Boli Infectioase din Timisoara. Micuții au între 3 și 7 ani și provin toti dintr-o comuna din judet, de langa Lugoj. Doi dintre copilasi necesita monitorizare permanenta, notează Opinia Timișoarei.

Botulismul este o intoxicatie severa cauzata de toxina botulinica produsa de bacteriile Clostridium botulinum.  Deosebit de periculoasă, toxina poate afecta sistemul nervos, provocand paralizie musculara si, in cazuri extreme, punand in pericol viata pacientului.

Care sunt simptomele

Intoxicația cu toxina botulinică are ca simptome: slabiciune musculara, dificultati de respiratie, vedere incetosata, dificultati in inghitire, fenomene digestive si chiar paralizie. Bacteria care produce boala nu se dezvolta decat in conditii de anaerobioza din alimente (in absenta oxigenului).

„Copiii internați au fost simptomatici. Șase dintre ei au dificultăți la înghițire și ptoză palpebrală (căderea pleoapei) iar alți doi au in plus stări de somnolență și fenomene digestive.

Tuturor le-am administrat deja antitoxină botulinică și starea lor de sănătate s-a îmbunătățit considerabil. Vor mai rămâne câteva zile în spital pentru supraveghere.

Unul dintre copii, un băiețel, a fost internat inițial la Spitalul de Copii Louis Țurcanu, în Secția de Terapie Intensivă, dar am decis să îl transferăm la noi, iar acum este într-o stare mult mai bună.

Deocamdată, nu știm care a fost cauza infecției. Direcția de Sănătate Publică efectuează o anchetă în acest sens”, spune asist. univ. dr. Adelina Marinescu – medic specialist boli infectioase – Spitalul de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie Dr. Victor Babes Timisoara, potrivit ziarului Opinia Timișoarei.

Ce trebuie să știm pentru a reduce riscul intoxicării

„Au fost prelevate probe de la toti copiii si transmise la DSP, iar de acolo, mai departe, la Institutul Cantacuzino din Bucuresti. Am si inceput sa administram tratamentul. Am avut noi, in spital, cateva flacoane.

Apoi, cu ajutorul Centrului National de Control pentru Boli Transmisibile, am obtinut alte doze, de la Drobeta Turnu Severin si Sibiu si mai avem in asteptare cateva doze pregatite sa fie transferate in orice moment de la Targu Mures la Timisoara.

Vreau sa le multumesc colegilor de la DSP si de la unitatile care ne-au ajutat si ne-au trimis antitoxina botulinica, care neutralizeaza efectele bolii.

Este pentru a doua oara in mai putin de 6 luni cand ne luptam cu o asemenea boala la Timisoara”, explică prof. dr. Cristian Oancea – managerul Spitalul de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie Dr. Victor Babes Timisoara.

Atenție la igiena alimentelor!

Pentru a preveni probleme grave, medicii ne recomandă să fim atenți la alimente, la igienă, la modul de preparare și depozitare.

1. Igiena alimentelor: Asigurati-va ca alimentele sunt preparate si pastrate in conditii igienice optime. Evitati consumul de alimente conservate casnic sau comerciale care prezinta semne de deteriorare, cum ar fi cutii umflate sau continutul care pare a fi afectat.

2. Caldura si gatirea adecvata: Caldura poate distruge toxina botulinica, asa ca asigurati-va ca alimentele sunt gatite la temperaturi ridicate. Evitati consumul de alimente insuficient gatite sau gatite in mod necorespunzator.

3. Evitarea consumului de miere la copiii sub 1 an: Mierea poate contine spori de Clostridium botulinum, iar sistemul digestiv al copiilor sub un an nu este inca suficient de dezvoltat pentru a neutraliza acesti spori. Evitati administrarea de miere copiilor mici.

4. Pastrarea corecta a conservelor: Daca pregatiti sau consumati conserve acasa, asigurati-va ca respectati cu strictete regulile de sterilizare si pastrare. Orice conserva care pare deteriorata sau inflamata ar trebui eliminata.

5. Atentie la alimentele impachetate: Verificati termenul de valabilitate al alimentelor impachetate si evitati consumul produselor care au depasit data de expirare, relatează Opinia Timișoarei. 

Print Friendly, PDF & Email