22 februarie 2024

GS NEWS

Ziar independent al românilor de pretutindeni!

Alimentele cu adaosul comercial plafonat până la sfârșitul lunii martie

 

 

Guvernul a anunțat lista alimentelor pentru care adaosul comercial rămâne plafonat până la sfârșitul lunii martie, perioadă ce include și Paștele Catolic.

 

Executivul a publicat lista celor 17 produse ce vor avea prețurile plafonate la care se adaugă alte câteva, în urma unei analize de consum. Astfel, pe listă se adaugă și cozonac, orez, varză, carne tocată și margarină iar produse ca untul și magiunul s-ar putea ieftini.

De altfe, untul se numărară printre alimentele care s-au scumpit cel mai mult în ultimul an. Prețul pentru acest produs a urcat chiar și cu 40%, potrivit Institutului Național de Statistică, titrează Știrile PRO TV.

Prețul tot mai crescut al untului i-a determinat pe comercianți să-l țină în cutii antifurt transparente, fiind unul dintre produsele preferate de hoți.

Pentru ulei s-a decis să se schimbe cantitatea în care se comercializează, fiind mai accesibil astfel. Cu adaos plafonat rămân franzela albă, laptele de 1 litru, mălaiul și făina de un kilogram, indiferent de marcă.

Totuși, în magazine au apărut și variante ușor modificate în așa fel încât să nu se mai încadreze în criteriile de plafonare. Astfel de exemple sunt carnea ușor marinată sau mălaiul.

Alimentele cu adaosul comercial plafonat:

-Pâine albă simplă cu gramaj cuprins între 300-500 grame, fără specialităţi
-Lapte de vacă de consum 1 l, grăsime 1,5%, cu excepţia UHT
-Brânză telemea de vacă vrac
-Iaurt simplu din lapte de vacă, 3,5% grăsime, cu gramaj maxim 200 grame
-Făină albă de grâu “000” până la 1 kg
-Mălai pănâ la 1 kg
-Ouă de găină calibrul M
-Ulei de floarea-soarelui până la 2 l
-Carne proaspătă pui – Carne pui, în aplicarea prezentei ordonanţe de urgenţă, înseamnă: pui întreg, tacâmuri de pui, pulpe pui întregi cu os şi aripi de pui, varianta standard.
-Carne proaspătă porc – Carne porc, în aplicarea prezentei ordonanţe de urgenţă, înseamnă: carne porc lucru, pulpă porc cu os şi fără os, spată de porc.
-Legume proaspete vrac – Legume proaspete vrac, în aplicarea prezentei ordonanţe de urgenţă, înseamnă: roşii, ceapă, castraveţi, fasole uscată, morcovi, ardei gras Bianca şi ardei -capia, usturoi.
-Fructe proaspete vrac – Fructe proaspete vrac, în aplicarea prezentei ordonanţe de urgenţă, înseamnă mere roşii şi mere golden, prune, pere, struguri de masă.
-Cartofi proaspeţi albi vrac
-Zahăr alb tos până la 1 kg
-Smântână- 12% grăsime
-Unt până la 250 grame
-Magiun până la 350 grame, potrivit Știrilor PRO TV. 

 

Print Friendly, PDF & Email