14 iunie 2024

GS NEWS

Ziar independent al românilor de pretutindeni!

ANCPI: Numărul tranzacțiilor imobiliare a înregistrat o scădere la nivelul întregii țări. Cele mai multe tranzacții au fost în București, Ilfov și Brașov

 

Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) a anunțat marți, 11 iunie, o scădere a tranzacțiilor imobiliare la nivelul întregii țări. Potrivit datelor ANCPI, în luna mai 2024 au fost vândute, la nivelul întregii țări, 43.601 de imobile, cu 18.117 mai puține față de luna aprilie.

 

Datele  ANCPI arată că numărul caselor, terenurilor și apartamentelor care au făcut obiectul tranzacțiilor în luna mai este cu 13.598 mai mic față de perioada similară a anului 2023.

În ceea ce privește locurile fruntașe în clasamentul tranzacțiilor imobiliare, pe primul loc este Capitala. Aici s-au înregistrat cele mai multe vânzări de imobile, cifrele ANCPI indicând pentru mai 2024 un număr de  7.390.

Bucureștiul este urmat la mare distanță de fostul Sector Agricol Ilfov, în prezent județul Ilfov cu un număr de 3.269.  Tot pe podium, pe locul trei, se clasează și Brașov cu 2.271 de imobile tranzacționate.

La polul opus, județele cu cele mai puține imobile vândute în aceeași perioadă sunt Teleorman – 76, Sălaj – 261 și Olt – 299.

Mai multe ipoteci

Deși poate părea o contradicție în termeni, numărul ipotecilor, la nivel național, în mai 2024, a fost de 23.894, cu 1.806 mai mare față de mai 2023, potrivit datelor ANCPI.

Cele mai multe operațiuni de acest gen au fost înregistrate în București – 4.401, Ilfov – 1.928 și Timiș – 1.709. La polul opus se află județele Sălaj – 38, Harghita – 46 și Gorj – 54.

Județele în care au fost vândute cele mai multe terenuri agricole în a cincea lună a anului 2024 sunt Dolj – 627, Botoșani – 448 și Brăila – 433.

Mai multe informații sunt disponibile pe pagina web a Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI), www.ancpi.ro, la secțiunea Presă/Statistici.

Reamintim că scăderea tranzacțiilor de pe piața imobiliară a intrat și sub lupa Consiliului Concurenței, instituția anunțând la sfârșitul lunii mai că a demarat un studiu pe piața imobiliară rezidențială și nerezidențială din municipiul București, pentru a identifica posibile bariere care stau în calea dezvoltării industriei, dar și aspectele care pot induce în eroare consumatorul.

Așadar, Consiliul Concurenței va studia piața imobiliară, dar nu ca să cumpere, ci pentru a analiza relațiile între companiile active pe piață, dar și modul de operare al acestora în diferite faze de dezvoltare imobiliară – rezidențiale și nerezidențiale.

Print Friendly, PDF & Email