14 iunie 2024

GS NEWS

Ziar independent al românilor de pretutindeni!

ANMDR: medicamentele pentru care Comisia Europeană cere suspendarea autorizației au alternativă terapeutică. Despre ce medicamente este vorba

Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR): medicamentele pentru care Comisia Europeană cere suspendarea autorizației au alternativă terapeutică. Despre ce medicamente este vorba. 

Comisia Europeană a solicitat recent UE țărilor membre să suspende autorizaţia pentru mai multe medicamente generice testate neconform la Synapse Labs, un laborator din India. Pe listă sunt și 46 de medicamente autorizate în România printre ele, ibuprofen, pastile pentru tratamentul leucemiei sau prostatei, notează Europa Liberă România.

Potrivit reprezentanților ANMDR citați de Europa Liberă România, toate medicamentele pentru care se cere suspendarea autorizației au alternativă terapeutică.

„Există alte produse echivalente în piață, astfel încât suspendarea autorizațiilor acestora nu va ridica probleme de întrerupere a tratamentelor”, adaugă ANMDMR.

„Dintre medicamentele aflate pe lista publicată în anexa deciziei Comisiei Europene 46 sunt autorizate și în România.

Și, dintre cele 46 autorizate, doar șapte dintre ele sunt pe piață”, afirmă  reprezentanții ANMDMR.

Potrivit ANMDR, este vorba despre două medicamente OTC (eliberate fără rețetă – un antiinflamator și un antidiareic) și încă cinci medicamente care se eliberează cu rețetă.

Unul dintre ele, care are două variante de concentrații, este folosit pentru tratamentul cancerului, iar altele sunt pentru infecții fungice și pentru prostată.

Ce medicamente trebuie retrase din farmacii

Agenția Națională a demicamentului susține că, din cele 46 de medicamente autorizate în România și aflate pe lista Comisiei Europene pentru propunerea de scoatere de pe piață, a identificat că doar șapte sunt prezente efectiv pe piață. Printre acestea sunt două medicamente eliberate fără rețetă un antiinflamator și un antidiareic ( primele două din lista de mai jos) și încă cinci care se eliberează cu rețetă:

1. De la Dr. Max Pharma s.r.o – medicamentul Loperamid Dr.Max – capsule de 2 mg – pentru tratamentul diareei

2. De la Nutra Essential OTC S.L. – medicamentul Ibuprofen Nutra Essential – 400 mg antiinflamator

3. De la Lannacher Heilmittel Ges.m.b.H. – medicamentul Gerocilan – comprimate filmate de 5 mg – pentru tratamentul prostatei

4. De la Lannacher Heilmittel Ges.m.b.H. – medicamentul Gerocilan – comprimate filmate de 20 mg – pentru tratamentul prostatei

5. De la Mylan Pharmaceutic als Limited – medicamentul Erlotinib Mylan – comprimate filmate în concentrații de 100 g – pentru tratamentul cancerului

6. De la Mylan Pharmaceutic als Limited – medicamentul Erlotinib Mylan – comprimate filmate în concentrații de 150 g -pentru tratamentul cancerului

7. De la Viatris Limited – medicamentul Posaconazol Viatris suspensie orală – 40 mg – pentru tratarea unor infecţii fungice, mai scrie Europa Liberă România. 

Print Friendly, PDF & Email