16 octombrie 2024

GS NEWS

Ziar independent al românilor de pretutindeni!

Atenție la medicamentele pentru răceală și gripă! Agenția Europeană a Medicamentului trage un semnal de alarmă asupra efectelor adverse extrem de grave

Atenție la medicamentele pentru răceală și gripă! Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) trage un semnal de alarmă asupra efectelor adverse extrem de grave.

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) trage un semnal de alarmă avertizând că foarte multe dintre medicamentele pentru răceală și gripă pot avea efecte secundare extrem de grave deoarece conțin o substanță ce poate pune viața în pericol. Și toate aceste medicamente împotriva răcelii și a gripei se eliberează și fără rețetă, ceea ce crește riscurile pe fondul automedicației.

Substanța despre care avertizează EMA este pseudoefedrina, agenția confirmând legătura dintre această substanță decongestionantă și afecţiuni ale vaselor de sânge din creier, care pot pune viața în pericol.

De altfel, au fost transmise măsuri pentru reducerea riscurilor și către Comisia Europeană, astfel că se va emite o decizie obligatorie privind administrarea acestor medicamente pentru toate statele UE.

Riscurile cresc în plin sezon de gripă și răceală

Pseudoefedrina este un derivat al efedrinei și se administrează pe cale orală. Substanța poate fi utilizată singură sau în combinație cu alte medicamente pentru a trata congestia nazală (nas înfundat), care este un simptom comun în mai multe viroze și infecții respiratorii sau alergii.

În România sunt peste 50 de tipuri de produse farmaceutice care au în compoziție pseudoefedrină, în diverse concentrații, și care, în general, sunt vândute în farmacii fără prescripție medicală, notează jurnalul.ro.
Riscul de administrare crește mai ales că ne aflăm în plin sezon de viroze, răceli și gripe.

Care sunt pericolele consumului de pseudoefedrină

Medicamentele ce conțin această substanță trebuie clar evitate de pacienții cu afecțiuni renale și hipertensiune din cauza efectelor secundare grave.

De altfel, și Comitetul pentru Produse Medicamentoase de Uz Uman (CHMP) a confirmat că medicamentele care conțin pseudoefedrină nu trebuie utilizate la pacienții cu hipertensiune arterială severă sau necontrolată (care nu sunt tratate sau rezistente la tratament) sau la pacienții cu boală renală acută (brută) sau cronică (pe termen lung) severă sau eșec, potrivit EMA, citată de jurnalul.ro. 

Print Friendly, PDF & Email