26 mai 2024

GS NEWS

Ziar independent al românilor de pretutindeni!

Atenție! O nouă metodă folosită de hackeri vă poate lăsa fără bani

 

 

Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) avertizează că infractorii cibernetici găsesc noi și noi metode, tot mai originale, prin care reușesc să păcălească oamenii. Aceștia se adaptează din mers și găsesc noi tertipuri, una dintre cele mai noi metode de înșelat fiind „mesaj de la șef”. 

 

“Infractorii cibernetici îşi perfecţionează constant scenariile şi tacticile de atac, apelând diverse metode pentru a prinde în capcană potenţiala victimă. Cu o simplă căutare pe internet putem să găsim tot felul de exemple de astfel de tentative în care angajaţii au fost păcăliţi de infractori care au impresionat o persoană din conducerea unei organizaţii.

Nu de mult angajatul unei multinaţionale din Hong Kong a fost păcălit, în timpul unei videoconferinţe realizate cu ajutorul tehnologiei Deepfake, să efectueze mai multe tranzacţii bancare importante”, avertizează experții DNSC într-un mesaj postat pe pagina de Facebook a instituției.

Potrivit reprezentanților DNSC, angajații sunt convinși să efectueze diverse plăți, cum ar fi un transfer bancar sau să plătească o factură falsă, prin mesaje false trimise în numele unui șef.

Mesajul primit de la ”șef” poate să fie telefonic, printr-un e-mail sau chiar un apel video folosiudu-se tehnologia Deep Fake. Drept urmare, mulți oameni cad în capcană.

Hackerii trimit mesaje prin care cer angajaților să facă urgent o plată și, în mod expres, să nu respecte procedura obișnuită de autorizare a plăților.

Infractorii reușesc să se facă convinși destul de rapid, fiind insistenți și folosind un limbaj considerat ”persuasiv”, de genul ”avem încredere în tine, rămâne între noi, eu sunt ocupat acum”, mai semnalează reprezentanții DNSC.

Print Friendly, PDF & Email