29 februarie 2024

GS NEWS

Ziar independent al românilor de pretutindeni!

Atenție, șoferi! Iată care sunt bolile ce vă pot lăsa fără permis auto

Obținerea permisului de conducere are la bază și examene medicale, pentru că șoferii trebuie să fie apți pentru a conduce fizic și mental. Potrivit legislației, există o serie de boli pentru care se suspendă permisul de conducere. 

Peroanele care au fost diagnosticate cu anumite afecțiuni, cum ar fi scleroză multiplă, boala Parkinson sau demență, nu vor mai avea dreptul să conducă un autovehicul. Dar acestea nu sunt singurele afecțiuni care duc la suspendarea permisului de conducere, notează Pro Motor. 

Potrivit Pro Motor, autoritățile nu vor da dreptul celor care suferă de epilepsie, vertij, boli de inimă sau diabet să urce la volanul unei mașini.

Totuși, există și cazuri excepționale când permisul auto poate fi eliberat sau reînnoit pentru persoanele care au afecțiuni cardiovasculare. Condiția este ca problemele cardiovasculare să fie tratate și să existe un aviz eliberat de un medic specialist, mai notează Pro Motor.

Probleme respiratorii

Lista afecțiunilor pentru care se poate pierde permisul continuă cu problemele respiratorii. Redobândirea permisului auto se face doar dacă șoferii primesc un document de la medicul specialist care să ateste că sunt apți pentru condus.

În cazul persoanelor cu insuficiență renală gravă, permisul poate fi păstrat numai pe baza unui aviz medical autorizat. Și cu condiția efectuării unor controale medicale periodice.

Tulburări psihice sau dependență de diferite substanțe

Nici cei cu tulburări psihice sau cu dependență de droguri, medicamente sau alcool, nu au dreptul de a conduce.

În cazul în care se constată una dintre aceste afecțiuni ulterior dobândirii permisului, acesta va fi suspendat automat.

Chiar și persoanele care suferă de diabet zaharat au interdicții de a conduce autovehicule. Totuși, dacă urmează un tratament medicamentos și se angajează să țină sub control hipoglicemia, aceștia își pot păstra permis auto.

Totodată, cei în cazul cărora există suspiciuni de sindrom de apnee moderată sau severă trebuie să efectueze o consultație de specialitate. Și doar dacă obțin un aviz medical autorizat își pot păstra permisul de conducere, mai informează Pro Motor.

Probleme de vedere sau de auz?

Pentru a avea drept de conducere, șoferii trebuie să aibă o acuitate vizuală binoculară de cel puțin 0,5, când se utilizează ambii ochi. În cazul în care nu se încadrează în aceste limite, nu vor avea dreptul de a conduce un vehicul pe drumurile publice.

Totuși, dacă această problemă se rezolvă prin ochelari de vedere sau lentile de contact, șoferii își pot păstra permisul de conducere.

Nici persoanele care au probleme cu auzul și suferă de hipoacuzie profundă bilaterală nu pot conduce vehicule din categoria A sau B, decât dacă acesta dispune de oglinzi mai mari, mai informează Pro Motor.

Și cardiacii pot pierde permisul auto

Potrivit Codului Rutier, nici persoanele cu afecțiuni cardiace nu pot să dețină permis de conducere auto. Totuși, în cazul în care afecțiunea a fost tratată și un medic cardiolog a acordat aviz favorabil, atunci șoferul își poate păstra permisul.

În această categorie intră afecțiuni precum bradiaritmiile, tahiaritmiile, simptome de angină, implantare de stimulator cardiac permanent, operație de bypass coronarian cu grefă, transplant de cord etc.

În schimb, nu se pot elibera sau reînnoi permisele de conducere în cazul unei boli vasculare periferice, cardiopatie valvulară etc., mai scrie Pro Motor.

Persoanele cu afecțiuni locomotorii pot obține permis auto?

Permisele de conducere nu sunt eliberate sau reînnoite celor care prezintă afecțiuni sau anormalități ale aparatului locomotor. Totuși, în cazul în care există avizul unei unități de asistență medicală autorizate, persoanele cu astfel de afecțiuni pot obține sau reînnoi permisul auto.

În anumite cazuri va fi necesar și susținerea unei probe practice de conducere. De asemenea, avizul acordat trebuie să precizeze ce tip de modificare este necesară la vehicul, mai scrie Pro Motor.

Suferiți de depresie? Ghinion!

Chiar și depresia se află pe lista afecțiunilor pentru care se poate pierde permisul de conducere. Iar explicația este cât se poate de simplă: majoritatea medicamentelor utilizate în tratarea acestei afecțiuni conțin substanțe cu efect psihoactiv sau psihotrop.

Aceste medicamente alterează capacitatea șoferului de a reacționa și îi scade atenția. De aceea, lege interzice conducerea unei mașini celor care folosesc astfel de tratamente.

Șoferii prinși sub influența acestor substanțe riscă să ajungă la închisoare. Conducerea unui autovehicul sub influența substanțelor psihoactive atrage suspendarea automată a dreptului de a conduce și se pedepsește cu până la 5 ani de închisoare, mai notează Pro Motor. 

Print Friendly, PDF & Email