Atenție, șoferi! Puteți face 5 ani de închisoare dacă refuzați acest test
Atenție, șoferi! Puteți face 5 ani de închisoare dacă refuzați acest test solicitat când vă oprește Brigada Rutieră. Pedeapsa se aplică și celor care nu au consumat alcool.
Conducerea unui vehicul sub influența băuturilor alcoolice este considerată o încălcare gravă a legii iar refuzul șoferilor de a sufla în etilotest este la fel de grav. De altfel, legea este destul de aspră pentru șoferii care nu vor să sufle în etilotest sau să le fie recoltate probe de sânge.
Potrivit legislației române, șoferii care refuză să fie testați cu aparatul etilotest riscă să ajungă la închisoare, notează Pro Motor. Șoferii care nu vor să fie testați de polițiști, pot cere direct recoltarea probelor biologice. În acest caz, polițistul este obligat să însoțească șoferul la centrul medical, unde îi va fi recoltat sânge.
În cazul în care rezultatele sunt negative, atunci conducătorul auto este liber să plece. Dacă este detectat alcool în sânge, atunci polițistul va aplica sancțiunea, în funcție de cantitatea de alcool consumată.
Pentru șoferii care nu vor să fie testați în niciun fel, nici prin recoltarea de sânge, veștile sunt destul de proaste în noul Cod Penal. Refuzul de a sufla în etilotest sau de a-și recolta probe biologice înseamnă dosar penal și posibile condamnări.
„Refuzul ori sustragerea conducătorului unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere […] de a se supune prelevării de mostre biologice necesare în vederea stabiliri alcoolemiei ori prezenței unor substanțe psihoactive se pedepsește cu închisoare de la unu la 5 ani”, se arată în Articolului 337 din Codul Penal, Capitolul II.
Altfel spus, șoferul care nu vrea să fie testat va ajunge la închisoare chiar dacă nu a consumat deloc alcool, mai notează Pro Motor.
Există și varianta în care șoferul este convins că suflatul în etilotest o să însemne alcoolemie, chiar dacă alcoolul nu este în sânge, pentru că șoferul a consumat salată cu oțet sau bomboane cu alcool. În astfel de cazuri, este mai bine ca șoferii să le explice polițiștilor și să le spună acestora adevărul, dar în niciun caz să nu refuze testarea cu etilotestul sau recoltarea de probe biologice.