22 februarie 2024

GS NEWS

Ziar independent al românilor de pretutindeni!

Atenție, șoferi! RAR avertizează că au apărut știri false privind anvelopele de iarnă

Atenție, șoferi! Registrul Auto Român (RAR) avertizează că au apărut știri false privind anvelopele de iarnă. Riscați amenzi uriașe dacă nu respectați legea.

Registrul Auto Român (RAR) trage un semnal de alarmă privind apariția unor știri false care anunță schimbarea legislației ce vizează utilizarea anvelopelor de iarnă. Într-o postare pe pagina oficială de Facebook, RAR transmite că aceste știri false induc în eroare șoferii cu privire la folosirea anvelopelor pentru sezonul rece.

„Anunțul MOMENTULUI în România despre anvelopele de iarnă! TOȚI șoferii trebuie să știe ASTA: nu s-a schimbat legea, rămâne cum s-a stabilit în 2011!

Probabil vă întrebați de ce am vrut să atragem atenția asupra acestui subiect, iar explicația are legătură cu apariția unor informații care pot induce în eroare șoferii cu privire la folosirea corectă a anvelopelor destinate sezonului rece.
În România nu a existat, înainte de anul 2011, nicio lege care să prevadă obligativitatea folosirii anvelopelor de iarnă în anumite condiții, această reglementare fiind introdusă prin Ordonanța Guvernului nr. 5/2011.
Totodată, legislația nu prevede o dată limită pentru montarea sau demontarea cauciucurilor specifice sezonului rece, acestea fiind necesare atunci când autovehiculul circulă pe un drum public acoperit cu gheață, zăpadă sau polei.
Toate anvelopele, indiferent de denumirea lor comercială, care sunt marcate cu literele M și S (însemnând noroi și zăpadă – engl. mud and snow), sub forma M+S, M.S. sau M&S, îndeplinesc cerințele de utilizare în condițiile specifice de iarnă prevăzute în legislația națională rutieră.

Amenzi mari și reținerea certificatului de înmatriculare a vehiculului

Aspectele privitoare la utilizarea anvelopelor de iarnă nu au suferit modificări după anul 2011, iar dacă acest lucru se va întâmpla, noi vom da primii știrea”, semnalează RAR în anunțul postat pe pagina de Facebook. 

Șoferii care nu își montează anvelopele de iarnă în condițiile prevăzute de lege riscă amenzi deloc modice. Așadar, acest lucru constituie contravenție și se penalizează cu amendă din clasa a IV-a de sancțiuni (între 9 și 20 de puncte-amendă), adică între 1.305 și 2.900 de lei. De asemenea, se poate reține și certificatul de înmatriculare a vehiculului.

Print Friendly, PDF & Email