Autoritatea Electorală Permanentă a sesizat Poliţia şi Parchetul în cazul lui Călin Georgescu şi al altor candidaţi. Care este motivul
UPDATE: CCR a cerut Biroului Electoral Central (BEC), joi, 28 noiembrie, renumărarea voturilor din primul tur al alegerilor prezidențiale, desfășurat duminică, 24 noiembrie.
—
Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) anunță că a sesizat organele de urmărire penală în cazul lui Călin Georgescu şi al altor candidaţi la alegerile prezidenţiale. Sunt vizate afişele unor candidaţi, apărute pe panouri electorale, care nu au inscripţionat codul de bare al mandatarilor financiari, relatează TVR Info citând News.ro.
„ Am fost sesizat în legătură cu faptul că pe mai multe panouri publicitare din diverse localități ale țării apare un afiș electoral al unui competitor politic care nu cuprinde în josul afișului electoral codul de identificare ale mandatarului financiar așa cam toți competitorii politici sunt obligați ca pe afișe, flyere și așa mai departe cât și cât pe materialele distribuite în mediul rural să aibă trecut codul de identificare adică codul de mandatar financiar prin intermediul căruia s-au făcut comanda pentru acele materiale (….)
Acest lucru se sancționează de lege cu confiscarea contravalorii sumei cu prin care au fost realizate prin aplicarea unei sancțiuni contravenționale de către Autoritatea electorală permanentă și sesizarea organelor de urmărire penală în cazul în care constatăm că există indicii cu privire la săvârșirea unei fapte penale”, a explicat Toni Greblă, președintele Autorității Electorale Permanente, potrivit TVR Info și News.ro.
CCR respinge una dintre contestațiile privind primul tur al alegerilor prezidențiale
De asemenea, Curtea Constituțională (CCR) a început joi, 28 noiembrie, la ora 11.00 ședința în care dezbate asupra a două cereri de anulare a primului tur al alegerilor prezidențiale.
Cererile au fost depus de candidații Sebastian Constantin Popescu și Cristian Terheș, dar cea depusă de Popescu este inadmisibilă din motive formale, potrivit informațiilor transmise de publicația G4Media.
Potrivit G4Media, un motiv de anulare din cererea validă se bazează pe corecturile din câteva secții a voturilor pentru Ludovic Orban, corectură asumată de toți membrii secțiilor de vot. Mai exact, este vorba despre corecturi care au dus la scăderea voturilor pentru Ludovic Orban de la 35 la 1 sau de la 58 la 1, potrivit G4Media.
Legea pentru alegerea președintelui prevede la articolul 52 că CCR anulează alegerile doar ”în cazul în care votarea şi stabilirea rezultatelor au avut loc prin fraudă de natură să modifice atribuirea mandatului sau, după caz, ordinea candidaţilor”.
E posibil ca unii judecători ai CCR să ceară documente și informații suplimentare de la alte instituții, ceea ce ar duce la o amânare a deciziei, potrivit informațiilor G4Media.
În urma dezbaterilor, CCR a decis să amâne pentru vineri discuţiile pe cererile lui Cristian Terheş şi Sebastian Constantin Popescu, candidaţi la alegerile prezidenţiale, de anulare a rezultatelor din primul tur de scrutin.
Potrivit Digi24.ro, CCR ar fi respins una dintre cele două contestații depuse pe motiv că ar fi fost depusă prea târziu. Este vorba despre contestația înaintată de Sebastian Constantin Popescu, relatează Digi24.ro.
Reamintim că Sebastian Constantin Popescu acuză fraudarea legii electorale de către Călin Georgescu, „prin finanţare ilegală a întregii campanii electorale, având susţinere din afara graniţelor ţării, din partea unor entităţi statale cu scopul de a destabiliza România.”
De asemenea, Sebastian Popescu a mai precizat în sesizarea prezentată de Digi24.ro că, potrivit Raportului Oficial al AEP, candidatul independent Călin Georgescu a raportat ZERO lei cheltuieli pentru întreaga campanie, „deşi a desfăşurat o activitate amplă de promovare prin materiale online, reuşind să obţină peste 2,1 milioane voturi, ceea ce implică în mod evident resurse logistice şi financiare considerabile”.
Rămâne astfel contestația depusă de Cristian Terheș, contestație care se referă la Elena Lasconi. Reamintim că Terheş a acuzat într-o conferinţă de presă fraudarea alegerilor şi intervenţii care au afectat clasamentul în ceea ce îi priveşte pe primii doi candidaţi, afirmând explicit că prin această acţiune de fraudare a alegerilor a fost schimbată ordinea celor clasaţi în turul ll.
Cristian Terheș a invocat ieşirile publice, inclusiv live-uri pe Facebook, ale mai multor „reprezentanţi de marcă ai USR” care au îndemnat românii din America să o voteze pe Elena Lasconi.
În ceea ce-l privește pe Călin Georgescu, Terheş a susţinut că au existat „o serie de boţi care continuu chemau oamenii să iasă la vot şi să voteze cu un anumit candidat, atât în preziua votului, lucru interzis, cât şi în ziua votului”.
Primul tur al alegerilor prezidențiale, dezbătut și în CSAT
De asemenea, reamintim că și președintele României, Klaus Iohannis, a convocat ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT), care va avea loc tot joi, 28 noiembrie 2024, începând cu ora 14:00, la Palatul Cotroceni.
Pe ordinea de zi a Ședinței Consiliului se află analiza unor posibile riscuri la adresa securității naționale generate de acțiunile unor actori cibernetici statali și non-statali asupra unor infrastructuri IT&C, suport pentru procesul electoral, se arată într-un comunicat al CSAT.
Intervine și CNA
Acuzațiile în cazul unor posibile fraudări ale alegerilor din 24 noiembrie continuă. De pildă, vicepreşedintele Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), Valentin Jucan, îi cere demisia ministrului social-democrat al Digitalizării Bogdan Ivan.
Jucan îl acuză pe Ivan că a fost la sediul TikTok – companie aflată în centrul disputei legate de campania derulată de candidatul Călin Georgescu, plasat pe primul loc în urma turului l al alegerilor prezidenţiale de duminică, 24 noiembrie – pentru a discuta despre pregătirea alegerilor prezidenţiale şi parlamentare, fără a informa autorităţile relevante în organizarea alegerilor.