13 aprilie 2024

GS NEWS

Ziar independent al românilor de pretutindeni!

Autoritatea Electorală Permanentă anunță că a crescut numărul cetățenilor cu drept de vot

Foto: dcnews.ro

 

 

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a transmis, luni, 1 aprilie, că numărul total al cetăţenilor cu drept de vot înscrişi în Registrul electoral la data de 31 martie este de 18.965.288, cu 24.454 mai mulţi faţă de ultima informare de la sfârşitul lunii februarie.

AEP a anunțat că la data de 29 februarie figurau în Registrul electoral 18.940.834 de alegători români. Diferenţele apar ca urmare a operaţiunilor curente efectuate de primari în Registrul electoral al unităţilor administrativ-teritoriale şi a importului de date de la Direcţia Generală de Paşapoarte (DGP), notează Agerpres care citează AEP.

Potrivit AEP, în luna martie, 19.507 persoane au fost radiate din Registrul electoral ca urmare a decesului şi 275 de persoane au fost radiate pe motiv că li s-a interzis exercitarea dreptului de a alege sau au fost puşi sub interdicţie.

AEP mai anunță că un număr de 89 de persoane au redobândit drepturile electorale ca urmare a expirării perioadei de radiere.

Peste 19 mii de tineri au devenit majori

Numărul de alegători a crescut și în urma creșterii numărului de alegători care au devenit majori, împlinind vârsta de 18 ani în martie a acestui an. Numărul acestora este de 19.017, tinerii fiind înscriți automat în Registrul electoral de către Autoritatea Electorală Permanentă, pe baza comunicării Direcţiei Generale pentru Evidenţa Persoanelor (DGEP).

Totodată, datele furnizate de Direcţia Generală de Paşapoarte din data 18 martie arată că 25.130 de alegători noi au intrat în evidenţe.

Din totalul de alegători români care figurează în Registrul electoral, 18.020.261 au domiciliul sau reşedinţa în ţară, iar 945.027 au domiciliul în străinătate şi sunt posesori de paşaport CRDS, mai notează Agerpres.

Print Friendly, PDF & Email