5 decembrie 2023

GS NEWS

Ziar independent al românilor de pretutindeni!

Blinken s-a întâlnit cu preşedintele chinez Xi

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, s-a întâlnit luni cu preşedintele chinez Xi Jinping, la finalul unei vizite de două zile la Beijing menite să atenueze tensiunile în creştere dintre cele două ţări, anunţă Associated Press, preluat de news.ro.

Întâlnirea din Marea Sală a Poporului era aşteptată, dar nu figura în program şi este considerată esenţială pentru succesul deplasării lui Blinken, oficialul cu rangul cel mai înalt care vizitează Beijingul de la instalarea administraţiei Joe Biden.

Niciuna dintre părţi nu confirmase că va avea loc întâlnirea lui Blinken cu Xi, până când un oficial al Departamentului de Stat a anunţat-o cu doar o oră înainte.

O ignorare din partea liderului chinez a şefului diplomaţiei de la Washington ar fi fost un eşec major pentru efortul de a restabili şi menţine comunicarea la nivel înalt.

Blinken este primul secretar de stat american care vine la Beijing în ultimii cinci ani. Se aşteaptă ca vizita sa să deschidă o nouă rundă de reuniuni ale înalţilor oficiali americani şi chinezi, inclusiv, probabil, o întâlnire între Xi şi Biden în lunile următoare.

Print Friendly, PDF & Email