26 mai 2024

GS NEWS

Ziar independent al românilor de pretutindeni!

Blocul Național Sindical și cele 29 de federații afiliate protestează pentru reducerea fiscalității pe muncă

Foto: Captură video / Facebook BNS

 

Blocul Naţional Sindical (BNS) şi cele 29 de federaţii afiliate protestează luni, 13 mai, în  Piața Victoriei, în faţa Guvernului. Sute de persoane s-au adunat încă de dimineață pentru a cere reducerea fiscalităţii pe muncă.

„Mai puțin de 6 milioane de angajați din România asigură aproximativ 70% din finanțarea serviciilor medicale pentru 16 milioane de persoane asigurate și alte 3 milioane de persoane, beneficiari de pachete minimale.

Obiectivul acestui protest este reducerea fiscalităţii pe muncă în România. Cerem, în acest mod, respect pentru muncă şi cei care muncesc! În ultimii ani, clasa politică din România a pus capitalul mai presus de toate, iar asta a dus la migrarea peste hotare a 5 milioane de cetăţeni din România, aflaţi în vârstă de muncă.

România are astăzi cea mai ostilă piaţă de muncă în ceea ce priveşte dialogul social! Lucrătorii români au ajuns cobaii experimentelor fiscale făcute de toate guvernele de după 1989”, precizează reprezentanţii BNS.

De altfel, potrivit BNS, România este singura ţară din Uniunea Europeană şi din lume în care contribuţiile mediului de afaceri la sistemul de securitate socială au fost mutate în cârca salariaţilor începând cu anul 2018. Astfel, contribuţia la sănătate şi cea la sistemul de pensii s-au dublat pentru angajaţi, în timp ce pentru angajatori s-au redus la zero.

„5,2% din români nu au avut în ultimul an acces la asistență medicală din motive ce tin de finanțare, liste de așteptare prea lungi sau distanța față de o unitate medicală. Situația se deteriorează de la un an la altul, procentul fiind dublu față de media europeană.
Raportat la PIB, România asigură cea mai slabă finanțare a sistemului de sănătate. În 2021, România a alocat pentru sănătate aproximativ 5,4% din PIB, în timp ce statele europene asigură finanțări mult mai consistente”, mai precizează reprezentanții BNS într-un comunicat publicat pe pagina de Facebook.
După protestul de la Guvern, protestatarii au anunțat, de la ora 12:00, un marş către Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului (MEAT), Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale (MMSS) şi Ministerul Finanţelor.
Print Friendly, PDF & Email