14 iunie 2024

GS NEWS

Ziar independent al românilor de pretutindeni!

BNR a lansat moneda de argint cu tema 100 de ani de la cucerirea primei medalii olimpice a României. Ce valoare nominală are și cât costă

Foto: BNR

 

Banca Naţională a României (BNR) a anunțat miercuri, 5 iunie, lansarea în circuitul numismatic a unei monede din argint cu tema 100 de ani de la cucerirea primei medalii olimpice a României. Moneda din argint are valoarea nominală de 10 lei, potrivit unui anunț publicat de BNR în Monitorul Oficial.

„Începând cu data de 5 iunie 2024, Banca Națională a României lansează în circuitul numismatic o monedă din argint cu tema 100 de ani de la cucerirea primei medalii olimpice a României”, anunță BNR într-un comunicat de presă publicat pe site-ul instituției.

Aversul monedei prezintă o imagine a diplomei primite de jucătorii echipei de rugby din 1924, după câştigarea primei medalii româneşti la Jocurile Olimpice din 1924 de la Paris, inscripţia „ROMANIA” în arc de cerc, valoarea nominală „10 LEI”, stema României şi anul de emisiune „2024”.

În ceea ce privește reversul monedei, trebuie spus că redă o compoziţie ce conţine o minge de rugby, echipa de rugby a României din 1924 şi inscripţiile „PRIMA MEDALIE OLIMPICA A ROMANIEI – 1924” şi „100 DE ANI”.

Potrivit BNR, monedele din argint sunt ambalate în capsule de metacrilat transparent şi sunt însoţite de broşuri de prezentare şi certificate de autenticitate, redactate în limbile română, engleză şi franceză. Pe certificatele de autenticitate se găsesc semnăturile guvernatorului Băncii Naţionale a României şi casierului central.

„Monedele din argint cu tema 100 de ani de la cucerirea primei medalii olimpice a României au putere circulatorie pe teritoriul României. Lansarea în circuitul numismatic a acestor monede se realizează prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Constanţa, Dolj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României”, mai transmite BNR în comunicatul de presă.

De asemenea, banca centrală mai anunță că tirajul maxim pentru moneda din argint este de 5.000 piese iar peţul de vânzare pentru moneda din argint este 500,00 lei, exclusiv TVA, inclusiv broșura de prezentare și certificatul de autenticitate.

„Monedele din argint cu tema 100 de ani de la cucerirea primei medalii olimpice a României au putere circulatorie pe teritoriul României.

Lansarea în circuitul numismatic a acestor monede se realizează prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Constanța, Dolj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.

Informații cu privire la achiziția monedelor se regăsesc pe site-ul Băncii Naționale a României, secțiunea Numismatica”, mai transmite BNR. 

Print Friendly, PDF & Email