BNS avertizează asupra noilor schimbări fiscale din 2025: Guvernul ar putea majora impozitul pe venit pentru a reduce deficitul tot mai mare
O analiză recentă a Blocului Național Sindical (BNS) vine cu vești alarmante pentru milioane de români! După anul electoral 2024, urmează un 2025 în care nota de plată ar putea fi usturătoare: România ar putea experimenta o creștere a sarcinii fiscale pentru angajați, potrivit sindicatelor.
Guvernul a înaintat recent Comisiei Europene un Plan de Sustenabilitate, care presupune reforme fiscale ce ar putea include creșterea impozitului pe venit de la 10% la 13%, conform estimărilor BNS.
Măsura ar viza o majorare a veniturilor bugetare pentru reducerea deficitului public, un obiectiv care necesită ajustări fiscale echivalente cu aproximativ 1,1% din PIB în 2025.
Veniturile colectate din impozitul pe salarii ar putea crește semnificativ, contribuind cu până la 40% mai mult la buget, avertizează BNS în cazul în care această măsură va fi implementată.
Totodată, scenariile de reformă analizate de Banca Mondială sugerează și alte posibile măsuri, precum eliminarea scutirilor fiscale pentru sectoarele IT, Construcții și Agricultură, precum și introducerea unui sistem de credit fiscal anual.
După eliminarea scutirilor pentru IT, Construcții și Agricultură, salariile nete ale lucrătorilor din aceste sectoare ar putea scădea cu până la 15% pentru salarii brute de aproximativ 5.000 de lei.
Mai mult, eliminarea deducerilor personale lunare și creșterea cotei unice la 13% ar reduce veniturile nete cu 3,3% pentru salariile care depășesc 5.500 de lei, iar pentru salariile sub 4.000 de lei, impactul cumulat ar putea fi o scădere de 5,8% a salariului net.
Ce impact va avea impozitul progresiv
În cazul introducerii unui impozit progresiv, scenariile de reformă includ cote marginale mai ridicate, de până la 18% sau 25%. Acestea ar fi aplicate în paralel cu eliminarea deductibilității contribuției pentru asigurările sociale și a contribuției pentru sănătate în anumite variante de reformă.
BNS avertizează că aceste reforme vor avea un impact asupra tuturor categoriilor sociale din România, de la angajați și pensionari până la persoanele care beneficiază de asistență socială.
Mai mult decât atât, BNS a mai atras atenția că „strategiile propuse de Guvernul actual sunt lipsite de legitimitate”.
„ Blocul Național Sindical (BNS) își exprimă îngrijorarea față de intenția Guvernul României aflat în ultimele săptămâni de mandat de a adopta strategii pe termen lung, cu impact semnificativ asupra direcțiilor economice și sociale ale României.
Considerăm că un astfel de demers depășește limita responsabilităților instituționale ale unui guvern aflat la final de mandat și pune sub semnul întrebării legitimitatea sa de a lua decizii de acest tip.