14 iunie 2024

GS NEWS

Ziar independent al românilor de pretutindeni!

BookFest 2024: „Abordarea diagnostică și terapeutică a manifestărilor pulmonare în bolile reumatice autoimune”, una dintre cele mai așteptate cărți în lumea medicală din România

BOOKFEST

 

 

Una dintre cele mai așteptate lansări de carte din cadrul ediției din acest an a BookFest a fost „ABORDAREA DIAGNOSTICĂ ȘI TERAPEUTICĂ A MANIFESTĂRILOR PULMONARE ÎN BOLILE REUMATICE AUTOIMUNE”, semnată de Conf. Univ. Doctor în Științe Medicale, Daniela Anghel și de Conf. Dr. Medic Primar Pneumolog, Doctor în Știinte Medicale, Gilda Georgeta-Popescu.

Publicată de Editura Fundației România de Mâine, cartea celor doi medici a fost lansată în ultima zi a BookFest,2024 respectiv duminică, 2 iunie, la Cafeneaua Literară.

Un document extrem de valoros pentru medici, cartea lansată duminică a fost primită cu mult interes de profesori, doctori, medici rezidenți, foști medici și oameni interesați să se informeze corect de la practicieni recunoscuți pentru profesionalism.

Printre cei prezenți la evenimentul de lansare, a fost și rectorul UMF Carol Davila, profesorul de urologie Viorel Jinga.

„Cartea pe care astăzi o dăruim face parte din acea categorie de cărți care concentrează informația, care aduce practic noțiunile de bază în ceea ce înseamnă medicină și pe care, ulterior, se pot construi fiecare dintre cazurile pe care le întâlnim în practica de zi cu zi.

De asemenea, după cum se știe, manifestările multisistemice care sunt prezente în bolile autoimune reprezintă în momentul actual o preocupare atentă a cercetărilor în medicină. Noi am ales în cartea noastră să discutăm de manifestările respiratorii, manifestări extrem de importante la pacienții noștri cu boli autoimune care, din păcate, pot fi diagnosticate târziu.

Sperăm ca insistând asupra acestui subiect, să se dea importanță sistemului respirator înainte ca boala să fie într-un stadiu prea avansat.

Cartea pe care am ales să o prezentăm e dorește o esență a esenței în ceea ce privește diagnosticul clinic, diagnosticul paraclinic și abordarea terapeutică. Am încercat să ne concentrăm și să alegem cele mai frecvent întâlnite boli reumatice autoimune; am încercat să discutăm despre importanța factorilor de risc și factorilor de prognostic, extrem de importanți în dezvoltarea afecțiunilor respiratorii.

Cartea oferă răspunsuri ce pot preveni complicații greu de controlat

De asemenea, am încercat să concentrăm sau să arătăm într-o manieră logică, pas cu pas, care sunt etapele diagnosticului clinic și imagistic și am finalizat abordarea terapeutică – esențială în egală măsură atât pentru pneumolog, cât și pentru reumatolog.

În concluzie, cartea pe care o aducem astăzi în fața dumneavoastră dorește a sublinia încă o dată faptul că bolile autoimune sunt boli multisistemice, că trebuie să intuim toate manifestările înainte ca ele să devină clinice pentru a avea un răspuns și pentru a preveni complicațiile ce pot interveni ulterior și care sunt mult mai greu de controlat”, a explicat Conf. Univ. Dr. Daniela Anghel.

Cu o structură bine gândită, cartea are patru capitole în care se detaliază manifestările pulmonare în bolile reumatice autoimune, investigații paraclinice și tratamentul acestora.

„Volumul ,,Manifestările Respiratorii in Bolile Reumatice Autoimune” este rezultatul colaborării pe care am avut-o  cu medicii reumatologi de peste zece ani, inițial  în evaluarea respiratorie pentru identificare Infectiei tuberculoase latente a  bolnavilor cu afectiuni autoimune, ca apoi să servească investigării pulmonare complexe a acestor pacienți.

Din  cele  aproximativ  200 de boli autoimune  ,  cele mai multe de etiologie necunoscută, cu afectare multisistemică , ponderea afectărilor reumatismale ocupă un procent insemnat în practica clinică iar  abordarea acestei patologii  presupune  existența echipelor multidisciplinare, Afectarea pulmonară interstițială ,este una dintre manifestările frecvente în practica clinică, motiv pentru care colaborarea reumatolog- pneumolog a devenit inerentă.

Apărute ca rezultat al dereglărilor  asociate cu generarea de autoanticorpi  dirijați împotriva propriilor structuri celulare,bolile autoimune pot prezenta o specificitate de organ  sau pot fi lipsite de specificitate, așa cum se întâmplă în  formele sistemice autoimune. De aceea, prin investigarea cauzelor bolii, putem demonstra etiologia multifactorială  si legăturile cauzale. Elaborarea algoritmului de lucru în investigarea acestei patologii, este esențială pentru urgentarea stabilirii diagnosticului și instituirea unei terapii eficiente, menite să împiedice instalarea unor leziuni ireversibile. Prioritizarea  efectuării  investigațiilor  joacă un rol decisiv în finalizarea diagnosticului cu  scurtarea suferinței bolnavului și imbunătațirea semnificativă a calității vieții.

Bolile autoimune, răman  acele componente misterioase ale medicinei moderne, extrem de complexe și din păcate  cele mai puțin înțelese, cu simptomatologiei diferită și specificitate redusă , care le fac să fie  confundate adesea cu alte entități clinice.

Prezentul volum, conține informații documentate in baza celor mai recente dovezi,  încercand să fie un ghid util,  menit să ofere tinerilor clinicieni informațiile necesare gestionării unei astfel de patologii”, a explicat pentru GS News Conf. Dr. Gilda-Georgeta Popescu.

Informațiile extrem de valoroase ce pot salva vieți omenești au fost sintetizate de către cei doi autori în cartea-document de 143 de pagini.

Reamintim că medicul Daniela Anghel este și autorul unui curs practic de REUMATOLOGIE, extrem de util, de asemenea. Apărut la aceeași editură, cursul are peste 430 de pagini de informații atent structurate, destinat medicilor. Cursul practic de REUMATOLOGIE  a fost lansat în decembrie 2023, la Sala Rotondă din Ghica House.

„𝐼̂𝑛 𝑚𝑢𝑙𝑡𝑖𝑡𝑢𝑑𝑖𝑛𝑒𝑎 𝑑𝑒 𝑝𝑢𝑏𝑙𝑖𝑐𝑎𝑡̦𝑖𝑖 𝑐𝑢 𝑐𝑎𝑟𝑎𝑐𝑡𝑒𝑟 𝑠̦𝑡𝑖𝑖𝑛𝑡̦𝑖𝑓𝑖𝑐 𝑚𝑒𝑑𝑖𝑐𝑎𝑙 𝑠𝑒 𝑐𝑎𝑢𝑡𝑎̆ 𝑚𝑒𝑟𝑒𝑢 𝑓𝑜𝑟𝑚𝑢𝑙𝑒 𝑑𝑒 𝑐𝑜𝑛𝑐𝑒𝑝𝑒𝑟𝑒 𝑠̦𝑖 𝑟𝑒𝑑𝑎𝑐𝑡𝑎𝑟𝑒 𝑐𝑎̂𝑡 𝑚𝑎𝑖 𝑠𝑐𝑢𝑟𝑡𝑒 𝑠̦𝑖 𝑐𝑎̂𝑡 𝑚𝑎𝑖 𝑙𝑜𝑔𝑖𝑐𝑒 𝑝𝑒𝑛𝑡𝑟𝑢 𝑎 𝑢𝑠̦𝑢𝑟𝑎 𝑠𝑒𝑚𝑛𝑖𝑓𝑖𝑐𝑎𝑡𝑖𝑣 𝑓𝑢𝑛𝑑𝑎𝑚𝑒𝑛𝑡𝑎𝑟𝑒𝑎 𝑛𝑜𝑡̦𝑖𝑢𝑛𝑖𝑙𝑜𝑟 𝑠𝑝𝑒𝑐𝑖𝑓𝑖𝑐𝑒, 𝑖̂𝑛 𝑚𝑒𝑚𝑜𝑟𝑖𝑎 𝑑𝑒 𝑙𝑢𝑛𝑔𝑎̆ 𝑑𝑢𝑟𝑎𝑡𝑎̆ 𝑎 𝑠𝑡𝑢𝑑𝑒𝑛𝑡̦𝑖𝑙𝑜𝑟 𝑠̦𝑖 𝑡𝑖𝑛𝑒𝑟𝑖𝑙𝑜𝑟 𝑚𝑒𝑑𝑖𝑐𝑖, 𝑝𝑒𝑛𝑡𝑟𝑢 𝑢𝑛 𝑖̂𝑛𝑐𝑒𝑝𝑢𝑡 𝑝𝑟𝑜𝑓𝑒𝑠𝑖𝑜𝑛𝑎𝑙 𝑡𝑒𝑚𝑒𝑖𝑛𝑖𝑐. 𝐼̂𝑛 𝑎𝑐𝑒𝑠𝑡 𝑒𝑓𝑜𝑟𝑡 𝑠𝑒 𝑠𝑐𝑟𝑖𝑒 𝑠̦𝑖 𝑙𝑢𝑐𝑟𝑎𝑟𝑒𝑎 𝑑𝑒 𝑓𝑎𝑡̦𝑎̆, 𝑖̂𝑛𝑐𝑒𝑟𝑐𝑎̂𝑛𝑑 𝑛𝑜𝑖 𝑓𝑜𝑟𝑚𝑢𝑙𝑒 𝑑𝑒 𝑡𝑟𝑎𝑛𝑠𝑚𝑖𝑡𝑒𝑟𝑒 𝑎 𝑛𝑜𝑡̦𝑖𝑢𝑛𝑖𝑙𝑜𝑟 𝑝𝑒𝑛𝑡𝑟𝑢 𝑎𝑙𝑐𝑎̆𝑡𝑢𝑖𝑟𝑒𝑎 𝑏𝑎𝑧𝑒𝑖 𝑑𝑒 𝑑𝑎𝑡𝑒 𝑖̂𝑛 𝑟𝑒𝑢𝑚𝑎𝑡𝑜𝑙𝑜𝑔𝑖𝑒.


𝑆𝑒 𝑑𝑜𝑟𝑒𝑠̦𝑡𝑒 𝑐𝑎 𝑓𝑜𝑙𝑜𝑠𝑖𝑟𝑒𝑎 𝑛𝑜𝑡̦𝑖𝑢𝑛𝑖𝑙𝑜𝑟 𝑓𝑢𝑛𝑑𝑎𝑚𝑒𝑛𝑡𝑎𝑙𝑒 𝑖̂𝑛 𝑎𝑐𝑒𝑎𝑠𝑡𝑎̆ 𝑠𝑝𝑒𝑐𝑖𝑎𝑙𝑖𝑡𝑎𝑡𝑒, 𝑎𝑠̦𝑒𝑧𝑎𝑡𝑒 𝑖̂𝑛 𝑑𝑎𝑡𝑒 𝑑𝑒 𝑒𝑡𝑖𝑜𝑝𝑎𝑡𝑖𝑔𝑒𝑛𝑖𝑒, 𝑐𝑟𝑖𝑡𝑒𝑟𝑖𝑖 𝑑𝑒 𝑑𝑖𝑎𝑔𝑛𝑜𝑠𝑡𝑖𝑐 𝑠̦𝑖 𝑡𝑟𝑎𝑡𝑎𝑚𝑒𝑛𝑡, 𝑠𝑎̆ 𝑓𝑎𝑐𝑖𝑙𝑖𝑡𝑒𝑧𝑒 𝑠𝑡𝑎𝑏𝑖𝑙𝑖𝑟𝑒𝑎 𝑑𝑖𝑎𝑔𝑛𝑜𝑠𝑡𝑖𝑐𝑢𝑙𝑢𝑖 𝑐𝑜𝑟𝑒𝑐𝑡 𝑠̦𝑖 𝑟𝑎𝑝𝑖𝑑 𝑝𝑟𝑒𝑐𝑢𝑚 𝑠̦𝑖 𝑢𝑛 𝑚𝑎𝑛𝑎𝑔𝑒𝑚𝑒𝑛𝑡 𝑎𝑑𝑒𝑐𝑣𝑎𝑡. 𝐶𝑜𝑛𝑠𝑖𝑑𝑒𝑟 𝑐𝑎̆ 𝑙𝑢𝑐𝑟𝑎𝑟𝑒𝑎 𝑑𝑒 𝑓𝑎𝑡̦𝑎̆ 𝑐𝑜𝑛𝑡𝑟𝑖𝑏𝑢𝑖𝑒 𝑙𝑎 𝑎𝑐𝑒𝑠𝑡 𝑑𝑒𝑧𝑖𝑑𝑒𝑟𝑎𝑡 – 𝑑𝑖𝑎𝑔𝑛𝑜𝑠𝑡𝑖𝑐 𝑠̦𝑖 𝑡𝑟𝑎𝑡𝑎𝑚𝑒𝑛𝑡 𝑐𝑜𝑟𝑒𝑐𝑡𝑒 – 𝑔𝑒𝑛𝑒𝑟𝑎̂𝑛𝑑 𝑜 𝑎𝑏𝑜𝑟𝑑𝑎𝑟𝑒 𝑐𝑙𝑖𝑛𝑖𝑐𝑎̆ 𝑠̦𝑖 𝑡𝑒𝑟𝑎𝑝𝑒𝑢𝑡𝑖𝑐𝑎̆ 𝑎𝑑𝑎𝑝𝑡𝑎𝑡𝑒 𝑓𝑖𝑒𝑐𝑎̆𝑟𝑢𝑖𝑎 𝑑𝑖𝑛𝑡𝑟𝑒 𝑝𝑎𝑐𝑖𝑒𝑛𝑡̦𝑖𝑖 𝑎𝑓𝑒𝑐𝑡𝑎𝑡̦𝑖 𝑑𝑒 𝑑𝑖𝑠𝑐𝑜𝑛𝑓𝑜𝑟𝑡𝑢𝑙 𝑠𝑒𝑣𝑒𝑟 𝑎𝑙 𝑚𝑎𝑛𝑖𝑓𝑒𝑠𝑡𝑎̆𝑟𝑖𝑙𝑜𝑟 𝑐𝑙𝑖𝑛𝑖𝑐𝑒 𝑠𝑝𝑒𝑐𝑖𝑓𝑖𝑐𝑒 𝑝𝑎𝑡𝑜𝑙𝑜𝑔𝑖𝑒𝑖 𝑟𝑒𝑢𝑚𝑎𝑡𝑖𝑐𝑒“, a explicat autorul Daniela Anghel.

BookFest 2024 s-a desfășurat în București, la Romexpo, pavilionul B2, în perioada 29 mai – 2 iunie.

 

 

Despre autori:

Daniela ANGHEL

Medic primar Reumatologie și Medicină Internă

Clinica Medicală 2 – Spitalul Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila” București

Șef de lucrări disciplina Reumatologie – Departamentul Disciplinelor Medico-Chirurgicale și Profilactice, Facultatea de Medicină, Universitatea „Titu Maiorescu” București

Doctor în Științe Medicale

 

 

Gilda-Georgeta POPESCU

Medic primar Pneumologie

Președintele Subcomisiei pentru Controlul TBC – Ministerul Sănătății al României

Conferențiar universitar doctor – Departamentul Disciplinelor Medico – Chirurgicale și Profilactice, Facultatea de Medicină, Universitatea „Titu Maiorescu” București

Doctor în Științe Medicale

 

 

Print Friendly, PDF & Email