14 iunie 2024

GS NEWS

Ziar independent al românilor de pretutindeni!

Buletin de BUCUREȘTI: Blocuri de 12 etaje, lângă Orășelul Copiilor. Apel disperat al riveranilor, care spun că ar urma să fie ridicate pe un teren din Parcul Tineretului

 

 

Sursa: Buletin de Bucuresti

#TotulVerde… #DeciSePoate #Iubesc#Traiesc#MuncescInSectorul4… să fie doar câteva exemple de demagogie…? Din păcate, blocurile de 12 etaje, de lângă Orășelul Copiilor, fac parte dintr-o realitate care contrazic mesajele de PR ale Primăriei Sectorului 4. Localnicii din zonă spun că ar urma să fie ridicate pe un teren din Parcul Tineretului, scrie Buletin de BUCUREȘTI.

Foto: Buletin de Bucuresti

Un panou amplasat de reprezentații Primăriei Sectorului 4 al Capitalei, recent, pe la jumătatea lunii mai, pe strada Intrarea Urcușului, chiar lângă Orășelul Copiilor, dă fiori reci locuitorilor din zonă. Panoul promovează un mesaj al autorității publice care „intenționează să elaboreze un Plan Urbanistic de Detaliu (PUD) care va permite construirea mai multor blocuri în buza Parcului Tineretului. Un cititor Buletin de București a sesizat că aceste clădiri vor avea 12 etaje și o înălțime de 43 de metri. Atât Fundația Eco-Civica, cât și locuitorii din zonă susțin că terenul pe care ar urma să se construiască blocurile-mamut este o fostă zonă a Parcului Tineretului, încadrată în Planul Urbanistic General (PUG) la categoria „V-zona spațiilor verzi“, notează Buletin de București.

Potrivit Buletin de București, terenul care este vizat de propunerea de PUD ar fi fost transformat din spațiu verde, în spațiu construibil prin Planul Urbanistic Zonal Parcul Tineretului, însă acest PUZ a fost anulat în instanță încă din 2010.

„Este vorba de un teren din parc, care figurează ca V1A-Parc în Planul Urbanistic General al Municipiului București și conform PUZ Parcul Tineretului figura, o porțune din el, ca zonă construibilă. Numai că pentru PUZ Parcul Tineretului a încetat valabilitatea în 2010 și în momentul acela, normal că toate terenurile au revenit la denumirea inițială, cea de parc”, explică pentru Buletin de București Dan Trifu, Vicepreședintele Eco-Civica. 

Ce spun localnicii din Sectorul 4

Mai mulți cetățeni care locuiesc în zona Brâncoveanu, Sector 4, au transmis că până pe 30 mai vor depune mai multe sesizări la Primăria condusă de Daniel Băluță împotriva acestui proiect imobiliar. De asemenea, se vor transmite sesizări și către Primăria Generală a Municipiului București, Inspectoratul de Stat în Construcții, Prefectura București, Ministerul Mediului, au mai transmis locuitorii din zonă. Printre altele, oamenii semnalează următoarele lucruri:

  • contravine angajamentelor asumate la nivelul politicilor publice de către factorii de decizie din administrația publică centrală și locală de a stopa construcțiile care afectează spațiile verzi / parcurile.
  • ar fi situat pe un teren care, conform PUG, este încadrat la categoria V-zona spațiilor verzi; conform datelor publice, PUZ Parcul Tineretului a fost anulat de Tribunalul București.
  • induce grave prejudicii / riscuri asupra zonei verzi a Mun. București / Sectorului 4 / Parcului Tineretului (s-ar construi practic exact la limita parcului) și implicit a sănătății cetățenilor (luând în considerare că nivelul cotei de spațiu verde pe cap de locuitor e deja cu mult sub limitele legale admise).
  • induce grave prejudicii / riscuri asupra traficului rutier și pietonal în zonă (pe toate componentele sale – aglomerare, îngreunare acces ambulanțe, pompieri, mașini de salubritate, afectarea locurilor de parcare și a siguranței traficului în zonă).
  • induce grave prejudicii / riscuri asupra utilizării în condiții optime a rețelei publice de utilități (apă, canal, gaze, rețea electrică) de către proprietarii actuali din această zonă.

Un scandal imobiliar mai vechi

Ansamblul rezidențial de pe Intrarea Urcușului este o idee mai veche a dezvoltatorilor imobiliari. Încă din 2016, presa a scris că pe Intrarea Urcușului s-a deschis un șantier pentru construcția unui bloc rezidențial de 12 etaje. Asociațiile civice din Capitală s-au opus încă de atunci proiectului.

„Pe prima autorizație figurau mai multe blocuri, dar n-au reușit să facă decât un bloc. Acum vor să termine și celelalte blocuri. După ce că Primăria a intrat în Parcul Tineretului ilegal și a construit parcări pe acea latură de pe Intrarea Urcușului, rămânând o întreagă plantație de pini în afara parcului, acum mai vor să facă și blocurile celelalte”, mai spune Dan Trifu, Vicepreședintele Fundației Eco-Civica

Reprezentanții Fundației Eco-Civica au declarat și că, în urmă cu mai mulți ani, au atacat în instanță cererea de Certificat de Urbanism depusă de dezvoltatorul imobiliar, care ar fi fost emisă după ce PUZ Parcul Tineretului își încetase valabilitatea. De asemenea, aceștia susțin că-i vor ajuta pe cetățeni în instanță dacă Primăria Sectorului 4 nu respinge investiția.

„De fapt e o intenție mai veche începută cu construirea primului turn din parc. La acest prim turn am pierdut în instanță pe o excepție a tardivității plângerii prealabile, un motiv care a uluit întreaga asistență juridică, cheltuielile de judecată solicitate fiind echivalentul a 30.000 euro. Am realizat ca este o ,,investiție protejată”. Dacă Primăria sectorului 4, Consiliul local al sectorului 4 nu resping investiția din parc, atunci îi vom ajuta pe cetățeni în instanță”, a mai precizat Dan Trifu

Reporterii Buletin de București s-au adresat în scris Primăriei Sectorului 4 pentru a cere mai multe detalii despre intenția de elaborare a PUD-ului care ar urma să dea liber construcției mai multor blocuri de 12 etaje pe Intrarea Urcușului, de lângă Orășelul Copiilor. Până la ora publicării articolului nu am primit vreun răspuns.

Totul verde exclude astfel de construcții, așa că interesele imobiliare trebuie să-și mai pună pofta în cui.

 

Print Friendly, PDF & Email