Călătorie vizuală prin simboluri și emoții: Expoziția fotografică „77” – ALIENAREA CA ORIZONT DE REGĂSIRE A SINELUI
Iubitorii de fotografie, poezie, simboluri, artă și, în general, de frumos sunt invitați să exploreze complexitatea simbolurilor și profunzimea emoțiilor umane prin expoziția fotografică „77”, care va avea loc în perioada 18 – 22 Decembrie, la Muzeul de Sculptură Ion Jalea, Strada Arhiepiscopiei nr. 26, din Constanța. Vernisajul va avea loc pe 18 Decembrie ora 17:00, intrarea fiind LIBERĂ.
„Această colecție impresionantă de fotografii, organizată în șapte teme simbolice – Umbra, Iubirea, Pontus Euxinus, Trupul, Moartea, Zidul și Insurmontabilul, propune o incursiune poetică în relația dintre om, natură și simboluri universale”, explică cei doi artiști – psihologul, fotograful, poetul Eduard Rosentzveig și inginerul pasionat de fotografie, Daniel Crăciun, amândoi aflați la prima expoziție personală de fotografie.
Puncte de atracție ale expoziției:
- Subiecte diverse și captivante: Fiecare temă explorează concepte profunde precum introspecția, iubirea sacrificială, efemeritatea vieții sau confruntarea cu limitele imposibilului.
- Perspectiva artistică: Fotografiile aduc în prim-plan un joc subtil între lumină și umbră, evidențiind emoția brută și simbolismul din fiecare cadru.
Proiectul „77” este rezultatul colaborării dintre EDUARD ROSENTZVEIG și DANIEL CRĂCIUN, aducând în prim-plan o viziunea lor asupra artei fotografice și a simbolismului.
La acest eveniment vor fi prezente personalități din lumea Artei și Culturii constănțene.
Autorii își propun să sensibilizeze publicul de toate vîrstele cu privire la rolul estetic și terapeutic al fotografiei de artă, dar mai ales la misiunea fotografului într-o cetate, expoziția fiind o pledoarie pentru regăsirea de sine prin interacțiunea directă cu semenii.
Concept artistic inedit
Conceptul artistic pornește de la câteva evidențe tehnice și psihologice; în realizarea unei fotografii, lentila aparatului îl aduce mai aproape pe departele tău.
Aparatul foto, scump sau ieftin, analogic sau digital, conteaza mai puțin decît ne imaginăm în fotografia de artă, el fiind doar un mijloc de proiecție al Sinelui, al reprezentărilor artistului despre Sine si Lume, permițând dematerializarea, subiectivarea realitatii exterioare prin mesajul artistic.
În era ciberfotografiei, instrumentul de baza al fotografului rămâne Sinele Fotosensibil cel care dezvăluie sau învăluie cu Realitatea Subiectivă, Realul.
Ineditul acestui proiect constă în asocierea deterministă a poeziei cu fotografia.
Poezia este cea care generează în acest proiect-experiment fotogramele. În această expoziție ni se propune de fapt un mod în care poezia devine grila de lectură corectă a oricărui narativ foto.
Practic, cei doi autori fotografi povestesc în același timp aceeași poveste, pornind de la un haiku generator și detaliată în 7 teme alcătuitoare, cu cîte 7 subteme fotografice, ceea ce creează 7 narațiuni diferite dar convergente, cuprinse în doar 49 de cadre, puțin mai multe decît într-o rolă de film color.
Fiecare serie de 7 este explicitată în cîte un haiku. Intenția este de a scoate astfel în evidență constructele emoționale și simbolice care alcătuiesc, conștient sau nu, sensul fiecărei teme fotografice pentru fiecare dintre cei doi artiști.