22 februarie 2024

GS NEWS

Ziar independent al românilor de pretutindeni!

Ce mai găsesc procurorii DIICOT în timpul perchezițiilor: droguri de mare risc, arme artizanale…

Foto: ziare.com

Ce mai găsesc procurorii DIICOT în timpul perchezițiilor: droguri de mare risc, arme artizanale. Drogurile erau vândute online iar clienții foloseau pseudonime.

 

Procurorii DIICOT au anunţat vineri, 26 ianuarie, că au reţinut un bărbat pentru trafic de droguri de risc şi mare risc, acesta fiind acuzat că a deţinut în vederea comercializării către consumatori de pe raza judeţului Constanţa diferite cantităţi de droguri de risc şi mare risc (canabis şi 3-CMC, cunoscut sub denumirea de cristal).

Pentru comercializarea drogurilor, bărbatul folosea o platformă de mesagerie online, în care utilizatorii îşi asigurau conspirativitatea identificându-se prin nickname-uri, şi a intrat în contact cu diverşi consumatori stabilind detaliile tranzacţiilor.

Tot în acelaşi dosar, mai este cercetat sub control judiciar un alt bărbat. Membru al aceleiaşi comunităţi online, în locuinţa acestuia au fost găsite o armă confecţionată artizanal şi mai multe elemente de muniţie, precum şi droguri de risc, în vederea consumului propriu, notează Agerpres.ro.

Droguri de mare risc în cantități mari

De asemenea, în urma unor percheziţii domiciliare efectuate în municipiul Bucureşti şi pe raza judeţului Constanţa, au fost identificate şi ridicate cantităţi de droguri de risc şi mare risc (canabis, seminţe de canabis, cristal şi Euthylone), o armă de tip semiautomat confecţionată artizanal, 46 de cartuşe, grindere, diverse obiecte şi ambalaje purtând urme de substanţă, sume de bani în lei şi euro, precum şi alte mijloace de probă.

Potrivit Agerpres.ro, bărbatul reţinut va fi dus în faţa unui judecător de la Tribunalul Bucureşti cu propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Cercetările DIICOT au avut loc în cadrul unei anchete mai ample, începută în aprilie 2023, când au fost efectuate percheziţii la o grupare specializată în traficul de droguri către elevi şi studenţi.

Ancheta a arătat că traficanți utilizau, pentru intermediere, o aplicaţie criptată de comunicare pe care erau înregistraţi aproximativ 11.000 de membri activi, în România.

Clienții contactau distribuitorii pe această platformă și, după negocieri directe, erau îndrumaţi către cel mai apropiat dealer local, în funcţie de localitate, tipul de drog solicitat şi alte criterii stabilite la momentul interacţiunii.

Așadar, rețeaua era foarte bine organizată.

“Distribuitorii îşi promovau ofertele de droguri pe această platformă şi astfel se împărţeau zonele de distribuţie, în scopul acaparării a cât mai mulţi clienţi. Administratorul platformei modera discuţiile şi selecta componenţa membrilor grupului.

Platforma de comunicare avea capabilitatea de a genera în jur de 40.000 – 50.000 de mesaje zilnic, majoritatea fiind legate despre modalităţile de distribuţie a drogurilor, consum, zone de distribuţie, dar şi despre efectele drogurilor”, menţiona DIICOT, potrivit Agerpres.ro.

Print Friendly, PDF & Email