5 decembrie 2023

GS NEWS

Ziar independent al românilor de pretutindeni!

Centrul Naţional al Cărţii va participa la Bookfest Chişinău 2023

Foto: News.ro

Institutul Cultural Român va fi prezent, prin Centrul Naţional al Cărţii, la ediţia din acest an a Salonului Internaţional de Carte Bookfest Chişinău, care are loc în perioada 30 august – 3 septembrie, la Centrul Mediacor din cadrul Universităţii de Stat din Moldova, cu un stand reprezentativ pentru oferta editorială în limba română şi un program de evenimente consistent şi cuprinzător. La standul ICR, vizitatoriisunt invitați să consulte o selecţie de titluri la preţuri speciale din domeniile istorie, literatură, critică literară, albume de artă şi ultimele numere ale revistei Lettre Internationale.

O istorie comună şi, în acelaşi timp, o istorie care a suprapus o frontieră peste râul pe malurile căruia se vorbeşte aceeaşi limbă; o literatură scrisă în limba română, dar nutrită de experienţe distincte, în virtutea aceleiaşi istorii care a separat, de-a lungul ultimelor secole, două teritorii conectate cultural: iată câteva dintre glosele posibile pe marginea cuvintelor-cheie care circumscriu prezenţa ICR la ediţia din acest an a Salonului Internaţional de Carte Bookfest Chişinău – frontiere | graniţe | conexiuni: istorie, limbă, literatură.

„Invităm publicul la standul Editurii ICR, pentru a descoperi cele mai recente apariţii ale noastre. Institutul Cultural Român rămâne cel mai important promotor al literaturii române peste hotare, inclusiv al autorilor din Republica Moldova. Programele sale de finanţare încurajează editurile străine să publice traduceri ale operelor literare ale autorilor de limbă română de pe ambele maluri ale Prutului. Operele lor sunt promovate, de asemenea, la cele mai importante târguri internaţionale de carte şi prin diversele proiecte organizate în reţeaua ICR din străinătate”, a declarat Liviu Jicman, preşedintele Institutului Cultural Român, potrivit unui comunicat News.ro.

Trebuie amintit faptul că în 2023 se împlinesc 350 de ani de la naşterea lui Dimitrie Cantemir. Este, totodată, anul în care se comemorează trei veacuri de la moartea sa. Un eveniment dedicat acestui scriitor şi cărturar definitoriu pentru cultura română şi pentru deschiderea ei către cultura europeană, desfăşurat sub genericul Anul Cantemir la Chişinău, îi va avea ca protagonişti pe scriitorii Ligia Ruscu (autoarea volumului Cantemir. Inorogul în lavirinthul neştiinţii, Editura Polirom, 2023), Bogdan Creţu (autorul volumului Inorogul la portile Orientului. Bestiarul lui Dimitrie Cantemir, Editura Cartier, ediţia a II-a, 2023) şi pe Ştefan Lemny (autorul volumului Dimitrie Cantemir, un destin românesc în Luminile europene, Editura Junimea, 2023).

Seria manifestărilor propuse de ICR, prin Centrul Naţional al Cărţii, cuprinde două ateliere de literatură pentru copii şi un eveniment dedicat sărbătoririi Zilei Limbii Române: „Două ţări, aceeaşi limbă, o familie şi mai multe istorii literare”, o întâlnire cu scriitorii Moni Stănilă şi Alexandru Vakulovski.

Print Friendly, PDF & Email