Codul Rutier: ce acte trebuie să prezinte șoferii când sunt opriți de polițiști. Atenție, sunt vizați și pasagerii!
Codul Rutier: ce acte trebuie să prezinte șoferii când sunt opriți de polițiști. Atenție, sunt vizați și pasagerii! Amenzile sunt destul de mari pentru cei care au aceste documente.
Șoferii sunt obligați să prezinte o serie de documente când sunt opriți de echipajele de poliție, potrivit Codului Rutier. În momentul în care este tras pe dreapta, conducătorului auto, înainte de orice, i se cer actele. De aceea, legea prevede ce documente trebuie să aibă un șofer asupra sa când circulă cu mașina.
Când un șofer este oprit de Poliție, trebuie să prezinte mai multe acte:
- Permisul de conducere – este cel mai important document pe care trebuie să-l ai mereu asupra ta când te afli la volanul unei mașini. Permisul confirmă că ai fost testat și ai abilitățile de a conduce pe drumurile publice. Totodată, permisul auto detaliază tipul de vehicul pe care îl poți șofa: motocicletă, autoturism, camion, autobuz etc.;
- Talonul auto – certificatul de înmatriculare al mașinii va fi mereu cerut de organele de control pentru a vedea cui aparține vehiculul. Totodată, în talon sunt specificate seria de șasiu, de motor și greutatea maximă admisă;
- Asigurarea auto obligatorie – RCA-ul pe scurt, este cel de-al treilea document care nu trebuie să lipsească șoferului când este oprit de poliție, dar nu numai. Pentru că în cazul unui accident, va fi obligat să ofere detaliile asigurării. Aceasta poate fi prezentată, însă, și în format digital, pe telefonul mobil;
- Buletinul – este, de asemenea, solicitat șoferilor, pentru a confrunta datele personale înscrise în cartea de identitate cu cele din permis, talon și asigurare. Și nu doar șoferii trebuie să aibă asupra lor documentul de identitate. Legea stabilește că toate persoanele sunt obligate să dețină și să prezinte actul de identitate atunci când acesta e cerut de autorități. Ceea ce înseamnă că și pasagerii trebuie să prezinte acest document, dacă este solicitat de Poliție, notează Pro Motor.
Atenție, amenzile sunt destul de mari!
Dacă șoferul nu are asupra sa ori refuză prezentarea permisului de conducere, poate fi sancționat cu până la 8 puncte de amendă, ceea ce înseamnă 1.320 de lei, potrivit Codului Rutier.
Aceeași sancțiune se aplică și pentru cei care nu au asupra lor talonul, cartea de identitate sau asigurarea mașinii.
„Șoferul trebuie să aibă mereu la el cele patru documente! Nu pe telefon, nu xeroxate, ci în original. La școala de șoferi îi învăț pe cursanți încă de la prima oră acest aspect al legii.
Așa cum folosești cardul de acces ca să intri în clădire la muncă sau cartela ca să intri la metrou, la fel trebuie să prezentați permisul, talonul, asigurarea și cartea de identitate ca să poți circula cu o mașină pe drumurile publice”, a explicat pentru ProMotor, instructorul auto Marian Croitoru, care este și profesor de legislație rutieră.
De asemenea, Art.35 alin.(20) din Codul Rutier precizează că participanții la trafic sunt obligați ca, la cererea polițistului rutier, să înmâneze acestuia și documentele referitoare la bunurile transportate în vehicul precum și alte documente prevăzute de lege, pentru a demonstra că nu sunt furate sau de contrabandă, mai notează Pro Motor.