Comisia Europeană ia Tik Tok la puricat, după cazul alegerilor prezidențiale din România
Comisia Europeană a demarat o procedură oficială împotriva platformei TikTok, în urma suspiciunilor privi de încălcarea Legii privind Serviciile Digitale (DSA). Este vorba despre obligația platformei de a evalua și atenua corespunzător riscurile sistemice legate de integritatea electorală, în special în contextul alegerilor prezidențiale recente din România, din 24 noiembrie.
„Trebuie să ne protejăm democrațiile de orice fel de ingerințe externe. Ori de câte ori suspectăm astfel de ingerințe, mai ales în timpul alegerilor, trebuie să acționăm rapid și ferm.
Urmând indicații serioase conform cărora actori externi au interferat în alegerile prezidențiale din România folosind TikTok, investigăm acum dacă TikTok a încălcat Legea privind Serviciile Digitale, neabordând aceste riscuri. Este esențial ca în UE toate platformele online, inclusiv TikTok, să fie trase la răspundere”, a precizat Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, citată de TVR Info.
Investigația demarată se va concentra asupra gestionării riscurilor pentru alegeri sau discursul civic, legate de următoarele aspecte:
- Sistemele de recomandare ale TikTok, în special riscurile legate de manipularea coordonată neautentică sau exploatarea automată a serviciului.
- Politicile TikTok privind publicitatea politică și conținutul politic plătit.
Ce va investiga Comisia Europeană
Așadar, pentru ambele aspecte, Comisia Europeană va investiga dacă TikTok a luat măsuri adecvate pentru a atenua riscurile legate de specificitățile regionale și lingvistice ale alegerilor naționale.
În cazul în care suspiciunile Comisiei Europene se confirmă, aceste deficiențe ar constitui încălcări ale articolelor 34(1), 34(2) și 35(1) din DSA. Comisia va desfășura o investigație detaliată ca prioritate.
Reamintim că decizia de deschidere a investigației ia în considerare informații primite din rapoarte de informații declasificate ale autorităților române, precum și rapoarte ale unor terți.
Investigația are la bază și analiza rapoartelor de evaluare a riscurilor transmise de TikTok în 2023 și 2024, răspunsurile la cererile de informații ale Comisiei și documentele interne furnizate de TikTok.
Ce urmează
După deschiderea procedurii oficiale, Comisia va continua să colecteze probe, cum ar fi solicitarea de informații suplimentare, monitorizarea activităților, interviuri, inspecții și acces la algoritmi.
Aceste cereri pot solicita TikTok să furnizeze date și documente pe care este obligată să le păstreze în baza ordinului de retenție emis de Comisie pe 5 decembrie.
Astfel, deschiderea procedurii oficiale permite Comisiei să ia măsuri suplimentare de aplicare, cum ar fi măsuri interimare sau decizii de nerespectare. De asemenea, Comisia poate accepta angajamentele TikTok pentru a remedia problemele investigate.
În ceea ce privește legea privind Serviciile Digitale, actul normativ nu stabilește un termen legal pentru finalizarea unei proceduri formale. Durata investigației depinde de mai mulți factori, inclusiv complexitatea cazului, cooperarea companiei și exercitarea drepturilor de apărare.
Pot fi demarate alte anchete
Mai mult decât atât, deschiderea procedurii nu exclude inițierea altor investigații de către Comisie în temeiul altor dispoziții din DSA.
Reamintim că, joi, 5 decembrie 2024, Comisia Europeană a emis un ordin de retenție pentru TikTok, solicitând platformei să blocheze și să păstreze date legate de riscurile sistemice reale sau previzibile pe care serviciul le-ar putea prezenta pentru procesele electorale și discursul civic în UE. Ordinul vizează alegerile naționale din Uniunea Europeană între 24 noiembrie 2024 și 31 martie 2025.
Aceasta este a treia investigație deschisă de Comisie împotriva TikTok, după investigația în curs începută pe 19 februarie 2024 și cea închisă cu angajamente în august 2024, mai scrie TVR Info.