29 februarie 2024

GS NEWS

Ziar independent al românilor de pretutindeni!

Comisia Europeană: România trebuie să închidă și să reabiliteze depozitele ilegale de deșeuri

Comisia Europeană: România trebuie să închidă și să reabiliteze depozite ilegale de deșeuri. Un număr de 101 depozite de deșeuri ar fi trebuit să fie închise până în iulie 2019. 

 

Comisia Europeană a transmis miercuri, 7 februarie, României un aviz motivat, pentru că nu a respectat în totalitate Directiva 1999/31/EC privind depozitele de deşeuri şi Directiva 2008/98/EC privind deşeurile.

Directiva 1999/31/EC privind depozitele de deşeuri solicită statelor membre să ia măsurile necesare pentru a închide şi a reabilita o groapă de gunoi care nu a primit autorizaţie, notează Adevărul.ro.

Astfel, potrivit Directivei-cadru privind deşeurile, statele membre trebuie să recupereze şi să elimine deşeurile într-un mod care să nu pună în pericol sănătatea umană şi mediul, interzicând abandonarea, aruncarea sau eliminarea necontrolată a deşeurilor.

De altfel, prin Tratatul de Aderare al României la UE, încă din 2007, autoritățile aveau termen până la 16 iulie 2017 pentru a respecta regulile impuse în ceea ce priveşte cele 101 gropi de gunoi.

România a închis și reabilitat 92 de depozite din 101

Dar pentru că această obligaţie nu a fost respectată în totalitate, Comisia  Europeană a trimis României o scrisoare de punere în întârziere în octombrie 2020.

Până în prezent, România a închis şi reabilitat 92 de depozite de deşeuri din cele 101.

Termenul pentru închiderea şi reabilitarea celor nouă depozite de gunoi rămase este 2026-2028 pentru cinci dintre ele şi este incert pentru celelalte patru, mai relatează Adevărul.ro.

Drept urmare, Comisia Europeană a decis să emită un aviz motivat pentru România, care are acum două luni pentru a răspunde şi a lua măsurile necesare. În caz contrar, Comisia poate decide să trimită cazul Curţii de Justiţie a Uniunii Europene.

 

Print Friendly, PDF & Email