29 februarie 2024

GS NEWS

Ziar independent al românilor de pretutindeni!

Conflictul israelo-palestinian a ajuns la Curtea Internațională de Justiție. Israel este acuzat de genocid împotriva populației palestiniene din Fâșia Gaza

 

Conflictul israelo-palestinian a ajuns la Curtea Internațională de Justiție, care a anunţat că va pronunţa, vineri, 26 ianuarie, dacă să fie luate măsuri provizorii pentru a suspenda temporar campania militară a Israelului în Gaza, potrivit unui comunicat de presă al Curţii, publicat pe reţeaua X, fostă Twitter, notează CNN.

 

Anunțul vine după ce Africa de Sud a deschis o acţiune în justiţie împotriva Israelului pentru ceea ce a numit încălcarea de către Israel a obligaţiilor stabilite prin Convenţia privind Genocidul.

Astfel, Africa de Sud a chemat în instanță Israelul pe care l-a acuzat de genocid împotriva populației palestiniene din Fâșia Gaza. Audierile au început în 11 ianuarie. Israelul a respins ferm aceste acuzaţii, numindu-le ”false” şi ”distorsionate grav”, notează News.ro citând CNN.

Ce spune Israel

În replică, Israel, prin Ministerul său de Externe, a afirmat că Africa de Sud ”cere distrugerea statului Israel” şi că ”acuzaţia este lipsită atât de bază factuală cât şi legală”.

Africa de Sud a cerut Curţii Internaționale de Justiție să impună ”măsuri provizorii” pentru a proteja drepturile palestinienilor din Gaza de ”o pierdere iminentă şi ireparabilă”.

Măsurile provizorii ar funcţiona ca un fel de ordin limitativ pentru a opri disputa de la a escalada cât timp dosarul complet îşi urmează parcursul la această Curte, ceea ce ar putea dura ani la rând.

Chiar dacă deciziile Curţii sunt definitive şi obligatorii, în practică nu există o modalitate de a fi impuse, mai notează News.ro.

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email