12 aprilie 2024

GS NEWS

Ziar independent al românilor de pretutindeni!

Continuă greva la Poșta Română. Protestatarii cer majorarea salariilor și a sporului de loialitate

Foto: ziare.com

 

Angajaţi ai Companiei Naţionale “Poşta Română” intră de luni, ora 00:00, în grevă, continuând astfel greva de avertisment începută în data de 20 martie. Greviștii cer creşterea cu 400 lei net a salariilor, precum şi majorarea sporului de loialitate, informează Sindicatul Lucrătorilor Poştali din România, printr-un comunicat. citat de Economica.net.

 

Greva nu va afecta activitatea Poștei Române, programul desfășurându-se nomal, luni dimineața, în cele mai multe judeţe ale ţării. Potrivit Companiei Naţionale „Poşta Română”, “majoritatea covârşitoare”, peste 80% dintre salariaţi, “îşi va îndeplini atribuţiile de serviciu cu profesionalism, ca şi până acum”.

La conflictul colectiv de muncă au aderat, în scris, aproximativ 20% din angajaţii companiei, se mai anunță în comunicatul transmis de Economica.net.

„Au trecut 115 zile de când conducerea Companiei Naţionale Poşta Română a avut prima decizie referitoare la Contractul Colectiv de Muncă 2024.

De atunci şi până acum au trecut 110 zile degeaba, fără ca managementul companiei să fi avut vreo intenţie de a discuta cu responsabilitate acest document ce reglementează relaţiile de muncă dintre angajator şi angajaţi şi menţine pacea socială într-o companie.

Abia în ultimele 4-5 zile, după înregistrarea unui conflict de muncă, după o grevă de avertisment şi notificarea grevei generale, la solicitarea expresă a acţionarului majoritar – statul român prin Ministerul Cercetării Inovării şi Digitalizării, managementul companiei a început să pună la dispoziţia sindicatului reprezentativ – Sindicatul Lucrătorilor Poştali din România, date şi informaţii pe baza cărora să se poată face calcule referitoare la salariile celor peste 20 de mii de lucrători din Poşta Română.

Este de notorietate faptul că foarte mulţi dintre angajaţii Poştei Române au salariile la nivelul minimului pe economie. Astăzi, după primirea informaţiilor şi când ştim de la guvernanţi că salariul minim va deveni din luna iulie 2024, 3.700 de lei, vedem cât de gravă este situaţia în realitate. 18 mii dintre cei peste 21.000 de angajaţi ai Poştei Române, adică un procent de 90%, indiferent de funcţia pe care se află, indiferent de responsabilităţi şi de vechime, din luna iulie 2024 vor avea salariul minim pe economie.

Aceasta este nemulţumirea şi revolta miilor de angajaţi din Poşta Română care au declanşat conflictul de muncă şi care intră în grevă începând cu data de 01.04.2024, ora 00:00!”, se menţionează în comunicatul citat de Economica.net.

Print Friendly, PDF & Email