12 aprilie 2024

GS NEWS

Ziar independent al românilor de pretutindeni!

Covasna: Încărcătoare pentru mașini electrice, treceri inteligente de pietoni, stație de măsurare a traficului pe primul drum eco-smart din județ

 

Consiliul Judeţean (CJ) Covasna a finalizat proiectul tehnic pentru modernizarea drumului judeţean DJ 114, între localităţile Sânzieni şi Lemnia, care va deveni astfel primul drum eco-smart din judeţ, notează Agerpres. 

Vicepreşedintele CJ Covasna, Jakab Istvan Barna, a declarat, miercuri, 21 februarie, că drumul de 19 kilometri va fi prevăzut cu piste pentru biciclete, precum şi cu diverse dispozitive tehnice care vor contribui la creşterea siguranţei circulaţiei.

“Pentru DJ 114 Lemnia-Sânzieni am terminat proiectarea, acolo am rămas cu trei încărcătoare pentru maşini electrice, cu treceri de pietoni inteligente, am rămas cu iluminatul public smart şi avem şi o staţie de măsurare a traficului şi a greutăţii maşinilor (…) Deci, am terminat proiectul tehnic şi acum trebuie să-l depunem pentru finanţare europeană. Valoarea proiectului e undeva la 30 milioane de euro”, a declarat, pentru Agerpres, Jakab Istvan Barna.

“Drumul are 19 kilometri lungime şi leagă opt localităţi (…) În plus, municipiul Târgu Secuiesc şi Sânzieni au un contract de finanţare pentru un drum de biciclete. Noi facem pista pentru biciclete aici, pe acest drum, iar dincolo de drumul naţional există un drum comunal până la Ojdula, prin Mărtănuş, Hilib şi Ghelinţa, iar din Ghelinţa până la Catalina.

Catalina şi Târgu Secuiesc iar au un contract de finanţare încheiat pentru o pistă de biciclete. Deci, am făcut un cerc şi pentru turism, pentru că în această zonă sunt şi câteva biserici şi monumente de anvergură, precum muntele Perko de la Sânzieni, mănăstirea franciscană de la Estelnic, biserica Sf. Ladislau din Ghelinţa şi aşa mai departe.

Sunt şi foarte multe localităţi, de altfel, în acest cerc de 30 de kilometri, sunt 15 localităţi, deci este o rută de o zi şi va avea pe lângă impactul social şi un impact asupra turismului”, a declarat, la acel moment, preşedintele CJ Covasna, Tamas Sandor, relatează Agerpres.

Print Friendly, PDF & Email