Curse TAROM anulate după ce mai mulți piloți s-au declarat „inapți de zbor”. În timp ce haosul afectează sute de oameni, ministrul Transporturilor solicită TAROM măsuri urgente într-o postare pe… Facebook
Un protest spontan al unor piloți în plin sezon turistic a provocat un adevărat haos pe Aeroportul Internațional „Henri Coandă” la început de săptămână. În timp ce haosul afectează sute de oameni, ministrul Transporturilor solicită TAROM măsuri urgente într-o postare pe pagina de… Facebook.
„În conformitate cu reglementările internaţionale de aviaţie şi politicile interne stricte privind siguranţa zborurilor, fiecare dintre cursele respective a fost anulată deoarece un membru din echipajul fiecărei aeronave s-a declarat „inapt de zbor”.
Deciziile individuale ale piloţilor au fost luate în conformitate cu reglementările în vigoare, pentru a asigura securitatea şi confortul pasagerilor şi a echipajului”, transmit reprezentanţii TAROM, într-un comunicat de presă citat de Economica.net.
Cursele anulate până acum sunt: ROT101/2 Otopeni -Cairo- Otopeni, ROT167/8 Otopeni -Beirut- Otopeni, ROT187/8 Otopeni -Amman-Otopeni, ROT701/2 Otopeni – Iaşi-Otopeni, ROT621/2 – Otopeni – Oradea-Otopeni, ROT261/2 – Otopeni – Istanbul-Otopeni, ROT231/2 – Otopeni – Budapesta-Otopeni, ROT 301/2 – Otopeni – Frankfurt-Otopeni, ROT361/2 – Otopeni – Amsterdam – Otopeni şi ROT 381/2 – Otopeni – Paris-Otopeni.
Potrivit comunicatului de presă menționat, compania traversează o situaţie fără precedent iar echipele unite TAROM lucrează pentru identificarea de soluţii şi protejarea pasagerilor încă de azi noapte. Departamentele Comercial, Ticketing, Call Center şi o parte dintre piloţi şi însoţitorii de zbor sunt în acest moment în mobilizare operaţională şi iau în calcul rerutări sau alte alternative, timp în care se asigură pasagerilor de pe aeroport cele necesare. Pentru aceste activităţi s-a alocat deja personal suplimentar.
Unul dintre piloții Tarom spune că piloții și secunzii au aceleași salarii din 2007 și acest protest este pentru creșterea veniturilor. ”Ne-a ajuns cuțitul la os”, a explicat Cezar Osiceanu, pilot Tarom, pentru G4Media.
Osinceanu a mai explicat că un pilot Tarom poate ajunge la 4.500 de euro/lună, mult mai puțin decât veniturile de circa 10.000 de euro/lună oferite de majoritatea companiilor private.
”Se va ajunge la un efect în cascadă, cu anularea unor chartere. De exemplu, s-a anulat cursa București – Baia Mare, care trebuie să ducă la Baia Mare și piloții pentru două chartere spre Antalya. Cum piloții nu vor mai ajunge la Baia Mare, nici charterele turistice din Baia Mare nu vor mai pleca”, a mai declarat Cezar Osiceanu pentru G4Media.
Potrivit Codului aerian, personalul navigant are dreptul să își ia liber 48 de ore pe motive de sănătate, a mai precizat pilotul pentru G4Media.
Amintim că, în dimineața zilei de luni, 8 iulie, mai multe zboruri TAROM au fost anulate după ce piloții au anunțat că sunt bolnavi. Deși sindicatul nu a anunțat încă public un conflict de muncă, surse din interiorul companiei au declarat că e posibilă anunțarea unei greve, notează G4Media.
Ministrul Transporturilor cere măsuri urgente pe Facebook…
Protestul Tarom a dus la anularea cursei cu care miniștrii de Externe, Apărării și șeful Armatei trebuiau să plece la summitul NATO de la Washington. În urma acestui protest neoficial, ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu a solicitat măsuri urgente companiei.
”Am solicitat managementului companiei TAROM să ia urgent măsuri pentru situația actuală. Echipa managerială, selecționată în baza prevederilor Ordonanței privind managementul corporativ, are toate pârghiile legale să ia decizii administrative necesare pentru evitarea unor astfel de blocaje și pentru a preveni repetarea lor.
De aceea, echipa managerială trebuie să vină urgent cu un plan eficient de restructurare, prin care să asigure capacitatea operativă a companiei TAROM. Accentul trebuie pus pe asigurarea personalului navigant și nu pe menținerea în schemă a unor persoane care nu au o contribuție la buna funcțiomare a TAROM.
Aștept o comunicare publică aplicată și detaliată a Directorului General al TAROM prin care să anunțe soluțiile identificate”, a scris ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu pe pagina sa de Facebook.