Daily Mail: Câinii care trăiesc lângă Cernobîl au suferit mutații genetice. Ce „superputere” au căpătat animalele afectate de radiațiile emise după dezastrul nuclear
Oamenii de știință au descoperit că, în zona Cernobîlului, acolo unde s-a produs explozia reactorului 4 de la Centrala Nucleară, în aprilie 1986, câinii au dezvoltat o superputere de adaptare la mediul toxic, notează publicația britanică Daily Mail.
Un studiu recent citat de Daily Maily relevă că acești câini ar fi suferit mutații genetice, care le-au oferit o superputere de adaptare la mediul toxic. Potrivit oamenilor de știință, acest lucru ar putea însemna o adaptare la expunerea pe termen lung la mediul contaminat din zona Cernobîlului.
De altfel, au descoperit că patrupezii care trăiesc în Zona de Excluziune Cernobîl (CEZ) au dezvoltat mutații genetice care îi ajută să supraviețuiască în mediul toxic al fostei centrale nucleare. Așadar, s-au adaptat la acest mediu toxic.
Potrivit publicației britanice, un număr de aproximativ 900 de câini, majoritatea descendenți ai animalelor de companie abandonate după dezastrul nuclear din aprilie 1986, au dezvoltat o adaptare uimitoare la radiații, metale grele și poluare, toate acestea fiind rezultatele dezastrului nuclear din acel an fatidic.
Rezistenți la condiții extreme
Oamenii de știință au recoltat probe de sânge de la 116 câini și, după analiză, au identificat mutații atipice și peste 50 de gene asociate cu expunerea la contaminarea mediului.
Iar toate aceste mutații, transmise din generație în generație, le permit câinilor să trăiască perfect adaptați la condiții extreme. Practic, au devenit mult mai puternici și rezistenți la mediul înconjurător extrem de poluat.
Toate aceste descoperiri fac parte dintr-un efort mult mai complex de a înțelege impactul expunerilor cronice la radiații și toxine asupra sănătății genetice, mai notează Daily Mail.
Oamenii de știință sunt optimiști în privința acestor studii și speră că acestea vor contribui la o mai bună înțelegere a efectelor pe termen lung ale radiațiilor asupra oamenilor și la identificarea modalităților de reducere a riscurilor pentru sănătate. Mai mult decât atât, sugerează și că zona ar putea fi locuibilă din nou, într-o bună zi.
Reamintim că explozia reactorului 4 de la Centrala Nucleară de la Cernobîl, din Ucraina, din 26 aprilie 1986, se numără printre cele mai mari dezastre produse de om.
De altfel, experții afirmă că efectele accidentului de la Cernobîl pot fi comparate cu cele produse în urma exploziei a 500 de bombe nucleare, de mărimea celor de la Hiroshima şi Nagasaki.
Iar statisticile arată că peste 60.000 de oameni au murit ca urmare a radiaţiilor produse în urma exploziei. De asemenea, mai mult de două milioane de oameni au avut şi mai au de suferit, anumite tipuri de cancer și alte boli grave fiind atribuite efectelor produse de explozia de la Cernobîl.