29 februarie 2024

GS NEWS

Ziar independent al românilor de pretutindeni!

De aici nu se mai fură? Ministrul Mediului spune că pădurile vor fi supravegheate cu tehnologii avansate, hărți satelitare, camere video

De aici nu se mai fură? Ministrul Mediului, Mircea Fechet, spune că pădurile vor fi supravegheate cu tehnologii avansate, hărți satelitare, camere video.

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a declarat luni, 29 ianuarie, într-o conferință de presă că ministerul se pregăteşte să supravegheze pădurea cu tehnologii avansate, hărţi satelitare, camere de supraveghere video. Totodată, în colaborare cu cei de la STS, s-a început dezvoltarea versiunii SUMAL 3.0, care elimină orice vulnerabilitate constatată în sistem.

”Vedem o diferenţă destul de mare 2,7 milioane de avize au apărut în plus în SUMAL 2.0 în 3 ani de funcţionare. Asta mă face să îndrăznesc să cred că o parte din piaţa neagră a lemnului a ieşit la suprafaţă de când SUMAL 2.0 o supraveghează.

Acelaşi lucru îl putem observa şi dacă ne uităm la volumele de lemn care au plecat oficial din pădurile ţării, în perioada în care funcţiona SUMAL 1.0 şi SUMAl 2.0 aici vedem o diferenţă importantă de circa un million de metric ubi care pare că au apărut la suprafaţă odată cu intrarea în funcţiune a sistemului SUMAL 2.0 şi ca să dau un exemplu în ultimul an de funcţionare a SUMAL 1 volumul oficial tăiat din pădurile noastre era de 18,6 milioane de metri cubi în timp ce imediat după intrarea în vigoare a SUMAL 2.0 în anul 2021 volumul a ajuns la 19,4 milioane.

Putem să spunem şi că s-a tăiat pur şi simplu mai mult în 2021 faţă de 2020 însă specialiştii cu care m-au consultat cred că această creştere de un million de metri cubi într-un singur an ar putea să însemne şi fiscalizarea unor cantităţi care în trecut erau recoltate cu ocolirea legii”, a declarat ministrul Mircea Fechet în conferința de presă.

Mai puține apeluri pentru semnalarea transporturilor ilegale

Potrivit ministrului, statistic, s-a înregistrat o scădere a apelurilor populaţiei la 112 pe subiectul transporturilor ilegale.

”Aici observăm o tendinţă de descreştere în ultimii ani. Populaţia cel mai probabil vede tot mai mult prezenţa autorităţilor în teren implicate în controlul camioanelor care transport material lemnos.

Astfel, în 2021 au fost efectuate 4.300 de apeluri la 112 şi din acestea, 1000 ne-au ajutat să depistăm transporturi ilegale. În 2022 am avut 2.500 de astfel de apeluri dintre care au fost confirmate ca fiind transporturi ilegale 820 iar în 2023 am avut 1.800 de apeluri, iar dintre acestea 700 de transporturi s-au dovedit a fi ilegale”, a mai explicat ministrul citat de News.ro.

”N-aş vrea să creadă cineva că prin datele pe care astăzi le prezint încerc să spun că SUMAL 2.0 a oprit tăierile ilegale din ţara noastră.
Nimeni nu poate să spună asta, cu atât mai puţin eu, iar după 3 ani de funcţionare a SUMAL 2.0, specialiştii noştri au descoperit chiar vulnerabilităţi în propriul sistem care sunt uneori speculate de răuvoitori”, a mai spus Fechet.

Potrivit ministrului, ”una dintre aceste vulnerabilităţi este legată de faptul că opţiunea de a fi online sau ofline în timpul activităţilor în pădure aparţine utilizatorului şi asta nu e deloc în regulă”.

”Există bineînţeles suprafeţe de fond forestier unde nu există acoperire GSM, însă anumiţi utilizatori de aplicaţie opresc datele mobile şi în zonele cu semnal. Asta înseamnă că, la acel moment, conexiunea cu serverul SUMAL 2.0 se întrerupe şi că în acel interval de timp utilizatorii pot recurge la fapte ilegale”, a mai menționat ministrul citat de News.ro. 

 

 

Print Friendly, PDF & Email