Decizie CEDO: Statul român, obligat să restituie în natură 17.000 de hectare de teren Composesoratului Borșa. În caz contrar, trebuie să plătească 61 de milioane de euro
Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a hotărât marți, 7 ianuarie, că statul român trebuie să restituie în natură 17.000 de hectare de teren Asociației Composesorale Borșa, în termen de 12 luni de când hotărârea CEDO este definitivă. În cazul în care nu va restitui terenul reclamat, statul român va trebui să plătească despăgubiri în valoare de peste 61 de milioane de euro.
Potrivit G4Media, statul român poate contesta această decizie la Marea Cameră a CEDO, însă doar în ceea ce privește cuantumul despăgubirilor.
CEDO a constatat încălcarea dreptului de proprietate a reclamantei alături de alți 27 de reclamanți în Hotărârea Văleanu și alții împotriva României, definitivă la data de 8 noiembrie 2022, mai relatează G4Media care o citează pe avocata Nicoleta Popescu.
2 ani de grație
De altfel, avocata Nicoleta Popescu a precizat că CEDO a acordat un termen de grație de peste 2 ani autorităților naționale pentru a respecta dreptul de proprietate al reclamantei și a pune în executare o sentință judecătorească executorie din 2005 care obliga comisia locală Borșa și comisia județeană să restituie cele 17.000 de ha de pădure, proprietatea reclamantei.
Pe lângă această despăgubire de peste 61 de milioane de euro, CEDO a mai condamnat statul român să plătească despăgubiri pentru alţi 27 de reclamanți, mai notează G4Media.