11 februarie 2025

GS NEWS

Ziar independent al românilor de pretutindeni!

„Dirty Dozen” 2024: cele mai contaminate cu pesticide fructe și legume

„Dirty Dozen” 2024: cele mai contaminate cu pesticide fructe și legume, potrivit studiului publicat de EWG. În top 3 se află căpșunile, spanacul și varza kale. Care este lista completă publicată de EWG: 

Cel mai recent studiu arată că spanacul este cea mai contaminată legumă de pe piață în ceea ce privește conținutul de pesticide. Din păcate, spanacul nu este singura legumă cu probleme. În fiecare an, EWG publică lista „Dirty Dozen” – un clasament al fructelor și legumelor cu cele mai mari reziduuri de pesticide – iar spanacul s-a aflat pe primul loc.

Potrivit studiului citat, motivul principal al contaminării ridicate a spanacului constă în textura sa fibroasă și conținutul ridicat de apă, care facilitează absorbția și reținerea pesticidelor.

Chiar și după o spălare riguroasă, o mare parte dintre substanțele chimice rămân pe frunze, ceea ce ridică semne de întrebare asupra siguranței consumului acestuia, notează TVR Info citând adevărul.ro.

Spanacul organic, alternativă la spanacul contaminat

Cei care doresc să reducă expunerea la substanțele chimice dăunătoare și să mănânce sănătos, pot alege consumul de spanac organic deoarece este cultivat fără utilizarea pesticidelor sintetice. Drept urmare, spanacul organic este o alternativă mai sigură pentru sănătate deși este și mai scump, așa cum este cazul tuturor produselor organice.

Chiar dacă spanacul ocupă primul loc în lista „Dirty Dozen”, el nu este singurul produs cu un grad ridicat de contaminare.

După căpșuni și spanac, podiumul fructelor și legumelor contaminate este completat cu varza kale, aflată pe locul al treilea, potrivit EWG.

Ce mai conține lista Dirty Dozen

Foto: romanialibera.ro

Urmează strugurii, piersicile, perele, nectarinele, merele, ardeii, cireșele, afinele, fasolea verde, tomatele (inclusiv roșiile cherry), dovleacul (plăcintarul), țelina, salata verde, mandarinele, castraveții, dovleceii (inclusiv zuchinni), brocoli, cartofii, prunele, vinetele, zmeura, grepfruit, mazărea, portocale, pepene galben, banane, conopidă. Altfel spus, cam tot ce se consumă în mod frecvent.

Specialiștii recomandă câteva măsuri pentru a minimiza riscurile asociate cu un consum de fructe și legume contaminate.

În primul rând, se recomandă produse organice – acestea sunt cultivate fără utilizarea pesticidelor sintetice și oferă o alternativă mai sigură.

O altă măsură este spălarea și curățarea corespunzătoare – chiar dacă nu elimină complet pesticidele, spălarea atentă sub jet de apă și utilizarea unor soluții naturale (bicarbonat de sodiu sau oțet) pot reduce o parte dintre reziduuri.

Specialiștii mai recomandă și un consum variat de legume și fructe – alternarea tipurilor de legume și fructe consumate poate limita expunerea la un singur tip de pesticid.

De asemenea, foarte important este să alegem consumul produselor locale și de sezon – acestea au, de obicei, mai puține pesticide comparativ cu cele importate.

 

Print Friendly, PDF & Email