5 decembrie 2023

GS NEWS

Ziar independent al românilor de pretutindeni!

Domul romano-catolic din Timişoara îşi redeschide porţile după 4 ani

Foto: News.ro

Catedrala romano-catolică din Piaţa Unirii din Timişoara  se va redeschide după patru ani de zile în care fiecare detaliu a fost restaurat. Mai exact, lucrările pentru restaurare  au început în anul 2019 şi s-au finalizat acum, după perioade lungi de pauze din cauza pandemiei de COVID-19.

Evenimentul de deschidere al catedralei  va fi  sâmbătă, 22 aprilie ;i va avea  240 de invitaţi prezenţi în interiorul lăcăşului de cult şi alţi peste 300 de credincioşi vor putea urmări pe ecrane slujba care va fi susţinută în trei limbi – română, germană şi maghiară, potrivit unui comunicat News.ro.

Apoi, o a două slujba va avea loc duminică, 23 aprilie, atunci când va fi celebrat hramul catedralei, Sfântu Georghe.

După cele două mari evenimente care vor marca redeschiderea Domului, acesta va rămâne deschis pentru credincioşi şi turişti deopotrivă.

”Sâmbătă, la ora 9.30 va fi prezentată catedrala şi slujba propriu-zisă cu peste 20 de episcopi din mai multe confesiuni va începe la ora 10.00. În timpul sfintei liturghii vom unge aceste 12 cruci care sunt cruci de la consacrare. Trebuie ştiut că aceste cruci sunt cele originale. Când au renovat au vopsit, au zugrăvit şi au făcut cruci mai mici şi când restauratorii au observat, atunci pe acele cruci le-au luat de acolo şi au ieşit la iveală aceste 12 cruci. De ce sunt 12? Eu cred că pentru că biserica este construită pe temelia celor 12 apostoli şi de aceea, biserica reprezintă întreagă biserica care e construită sau este clădită pe cei 12 apostoli Duminică vom sărbători hramul bisericii, de Sfântul Gheorghe. Aşa că va fi la ora 11.00 o liturghie pontificală adică episcopul va celebra. Apoi se vor ţine predicile în trei limbi. Cripta nu va fi deschisă tot timpul, numai la cerere, când vor vizitatorii extra să viziteze cripta că nu poţi să ţii un om acolo, la cripta. Acolo avem defuncţii noştri.  Cripta se vizitează pentru că scrie că aici e mormântul unor personalităţi care au fost cunoscute şi vor să viziteze unii. Alţii poate vor să se roage pentru cei care acolo sunt înmormântaţi”, a declarat Iosif-Csaba Pal, episcop de Timişoara.

Cele 12 cruci de consacrare reprezintă şi una dintre surprizele pe care le-au avut restauratorii în timul lucrărilor.

Print Friendly, PDF & Email