12 aprilie 2024

GS NEWS

Ziar independent al românilor de pretutindeni!

Doru Dăncuş: Statutul de zonă turistică a municipiului Baia Mare înseamnă pregătirea de noi investiţii

Foto: Dancus Ioan Doru/Facebook.com

O dată cu obţinerea statutului de zonă turistică a municipiului Baia Mare se va demara pregătirea unor noi investiţii, printre care se află şi un parc acvatic, a declarat primarul interimar, Doru Dăncuş, potrivit unui comunicat Agerpres.

“Acest statut ne oferă posibilitatea de a primi punctaj suplimentar la depunerea unor proiecte cum este Parcul Acvatic, pentru care avem documentaţia pregătită şi conform grilelor putem spera la un punctaj care să ducă la semnarea contractului de finanţare. (…) Obţinerea statutului de staţiune turistică de interes naţional pentru zona istorică a municipiului Baia Mare este o satisfacţie a datoriei împlinite atât pentru mine, cât şi pentru colegii mei care au pus umărul la acest deziderat”, a zis Doru Dăncuş.

În același timp, edilul a mai spus că a avut o întâlnire cu reprezentanţii Ministerului Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului pentru a obţine acest statut.

“În urma cu câteva săptămâni am avut o întrevedere cu oficiali ai Ministerului Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului în cadrul căreia am solicitat urgentarea emiterii HG care să ateste zona istorică a municipiului Baia Mare ca staţiune turistică de interes naţional, iar în şedinţa de guvern din data de 16 februarie 2024 s-a adoptat hotărârea în cauză. (…) Mulţumesc Guvernului şi ministerelor avizatoare pentru că au înţeles urgenţa adoptării acestei HG şi tuturor colegilor alături de care am lucrat la depunerea documentaţiei. Cele peste 100 de puncte obţinute peste punctajul minim arată faptul că lucrurile au fost făcute într-o manieră profesionistă şi ca Baia Mare merită acest statut”, a afirmat Doru Dăncuş.

Trebuie menționat faptul că și Centrul vechi al Băii Mare mai păstrează încă clădiri de epocă având o arhitectură aparte, care încântă privirea turiştilor. În zona istorică a oraşului mai pot fi admirate sau vizitate Casa Iancu de Hunedoara, Biserica Greco Catolică Sf. Anton, Biserica Romano Catolică Sf. Treime, Turnul Ştefan şi Turnul Măcelarilor.

De asemenea, pot fi vizitate Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie, Muzeul de Etnografie şi Artă Populară şi Muzeul Judeţean de Artă.

Odată cu municipiul Baia Mare, două localităţi rurale din judeţul Maramureş, Şişeşti şi Ieud, au primit statutul de zonă turistică.

Preşedintele Asociaţiei Naţionale de Turism Rural Ecologic şi Cultural din România (ANTREC), filiala Maramureş, Livia Sima, a declarat marţi, pentru AGERPRES, că în anul 2023 judeţul a fost vizitat de peste 30.000 de turişti români sau străini, iar o parte dintre aceştia au trecut şi prin municipiul Baia Mare pentru a vizita diferite obiective turistice, îndeosebi muzee.

Guvernul a aprobat vineri o Hotărâre pentru aprobarea atestării unor localităţi sau părţi din localităţi ca staţiuni turistice de interes naţional şi local, precum şi modificarea şi completarea HG nr. 852/2008 pentru aprobarea normelor şi criteriilor de atestare a staţiunilor turistice.

Print Friendly, PDF & Email