12 aprilie 2024

GS NEWS

Ziar independent al românilor de pretutindeni!

Dosarul Mineriadei: procurorul general Alex Florența cere președintelui Klaus Iohannis aviz pentru începerea urmăririi penale a fostului președinte Ion Iliescu

Foto: radiotimisoara.ro

 

 

Procurorul general Alex Florenţa îi solicită preşedintelui Klaus Iohannis aviz pentru începerea urmăririi penale a fostului președinte Ion Iliescu în dosarul Mineriadei din iunie 1990, notează Agerpres.

 

Datele oficiale arată că, după intervenția brutală a minerilor împotriva protestatarilor din Piața Universității, în perioada 13-15 iunie în 1990, șase persoane au murit, peste 1.000 au fost rănite și sute de persoane au fost arestate. Asociațiile victimelor mineriadelor spun însă că numărul persoanelor decedate s-ar ridică la peste 100.

Iniţial, în iunie 2017, fostul preşedinte Ion Iliescu a fost trimis în judecată pentru infracţiuni contra umanităţii, alături de fostul premier Petre Roman şi de fostul director SRI Virgil Măgureanu, însă în decembrie 2020 Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis restituirea dosarului la Parchetul Militar, pentru refacerea de la zero a anchetei, notează Agerpres.

Pentru că a fost constatată nelegalitatea rechizitoriului prin care Ion Iliescu a fost trimis în judecată, alături de Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu, Virgil Măgureanu, general (rez.) Mugurel Cristian Florescu, amiral (rez.) Emil “Cico” Dumitrescu, Cazimir Ionescu, Adrian Sârbu şi Miron Cozma, judecătorii au decis atunci anularea tuturor probelor strânse de procurori.

Așadar, acum, procurorii trebuie să refacă întreaga procedură, inclusiv să ceară aviz de la şeful statului pentru punerea sub acuzare a lui Ion Iliescu, acum în vârstă de 94 de ani, la 34 de ani de la cele întâmplate.

 

Print Friendly, PDF & Email