12 ianuarie 2025

GS NEWS

Ziar independent al românilor de pretutindeni!

Economica: Poluarea cu particule fine este destul de gravă în Europa. Care sunt cele mai poluate orașe din România

 

Datele Agenției Europene de Mediu privind concentrația medie anuală de particule fine (PM2.5), indică faptul că, la nivel național, orașele Iași și Ploiești stau cel mai rău, urmate de București și Cluj. La polul opus, Galați avea concentrația cea mai mică de particule fine, notează Economica.net.

Două orașe din Suedia au aerul cel mai curat, este vorba despre Uppsala și Umea, iar cel mai rău stau două localități unde concentrația este de peste șase ori mai mare decât în localitățile cu aer super-curat din clasament. Orașele din UE cu cel mai rău aer sunt Slavonski Brod (Croația) și Nowy Sacz (Polonia). Foarte rău stau trei orașe italiene: Cremona, Vicenza și Padova, mai notează Economica.net.

În România, nivelul poluării a scăzut într-o serie de mici orașe care până în anii 90 găzduiau uzine din industria grea, combinate și fabrici mari care, fie s-au închis, fie și-au redus activitatea, fie sunt încă importante, dar au investit în tehnologii de reducere a emisiilor.

Din păcate, Bucureștiul este printre cele mai poluate capitale europene, fiind depășit la concentrația medie anuală de particule fine (PM2.5) de Sarajevo, Skopje, Belgrad, Atena și Tirana, arată datele statista.com, citate de Economica.net.

The Guardian a publicat un studiu îngrijorător privind poluarea

Publicația britanică The Guardian a publicat, în toamna anului 2023, o investigație de mediu în care includea și țări non-UE, iar concluzia era că 98% dintre europeni respiră aer puternic poluat, care le afectează sănătatea.

Investigația se baza pe date colectate de la peste 1.400 de stații de măsurare, date compilate de cercetători din Utrecht, Olanda. Concluzia era că suntem în fața unei „crize sanitare serioase” din cauză că aproape toți locuitorii de pe continent respiră aer cu nivel ridicat de poluanți.

Potrivit studiului, țara europeană cu cel mai poluat aer este Macedonia de Nord, iar regiunea de pe continent care stă cel mai rău este Europa de Est. În topul țărilor, Serbia se plasează în apropierea Macedoniei de Nord, alături de România și Albania.

Indicatorul luat în calcul era tot legat de particulele fine, mai scrie Economica.net. O mențiune specială se face pentru regiunea râului Po din Italia și pentru alte zone de nordul acestei țări, unde concentrația de particule dăunătoare era de câteva ori peste nivelul considerat sigur de către OMS.

Poluarea este o mare problemă (și) iarna, fiindcă la temperaturi scăzute, poluanţii se dispersează mai lent şi, în plus, calitatea aerului este afectată de emisiile poluante rezultate în urma încălzirii locuinţelor.

Garda Națională de Mediu anunța pe 13 decembrie că a dat amenzi de peste 1,1 milioane de lei, în urma unui control privind calitatea aerului în Bucureşti şi Ilfov, potrivit News.ro. Odată cu intrarea în sezonul rece, principalii indicatori ai calităţii aerului din Bucureşti şi împrejurimi au înregistrat depăşiri ale valorilor limită admise, înregistrate de staţiile din reţeaua RNMCA.

Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului (ANPM) anunța pe 21 noiembrie că va face, până la finalul anului, măsurători în cele mai poluate zone din ţară cu ajutorul a 25 de autolaboratoare. Acestea monitorizează calitatea aerului în zonele de trafic intens, din apropierea principalelor intrări în marile oraşe, în zona depozitelor de deşeuri, precum şi în zonele industriale reclamate ca fiind poluante, mai scria News.ro.

De ce sunt aceste particule atât de nocive?

Dar de ce aceste particule PM2.5 sunt cele mai dăunătoare pentru sănătatea europenilor? Ei bine, răspunsul este că ele sunt atât de mici, încât pot pătrunde în plămâni și chiar în fluxul sanguin și pot cauza probleme grave de sănătate. Aceste particule constau în particule solide și picături lichide de diferite dimensiuni.

Praful și polenul pot fi observate și cu ochiul liber, însă particulele de combustie sunt mai mici de 2,5 micrometri. Aceasta este dimensiunea unei bacterii, se explică pe pagina consilium.europa.eu.

Respirăm un aer mai puțin poluat decât acum câteva decenii, însă datele oficiale arată că, în fiecare an, aproximativ 300.000 de persoane din Europa mor prematur din cauza poluării aerului, potrivit Economica.net.

Print Friendly, PDF & Email