13 decembrie 2024

GS NEWS

Ziar independent al românilor de pretutindeni!

ECONOMICA: Proiectul reactoarelor nucleare mici modulare (SMR) de la Doicești trece în faza următoare. Nuclearelectrica primește OK-ul Guvernului

Foto: Economica.net

 

Ministerul Energiei și-a dat acordul pentru continuarea proiectului nuclear de la Doicești și, în plus, a mandatat Nuclearelectrica, companie pe care o controlează, să capitalizeze printr-un împrumut compania de proiect, RoPower Nuclear, pentru derularea proiectului, notează Economica.net.

“Aprobarea continuării Proiectului bazat pe tehnologia Reactoarelor Modulare Mici în baza documentației tip studiu de fezabilitate revizia 1.1” este prevederea supusă acțiobarilor în AGA ordinară, potrivit unei informări transmise Bursei de Valori București (BVB), citate de Economica.net.

Potrivit Economica.net, AGA extraordinară va vota “Aprobarea încheierii Contractului FEED (Front-End Engineering and Design – n. red) faza a doua și continuarea finanțării, prin credit acordat companiei de proiect RoPower Nuclear, în care Nuclearelectrica este acționar 50-50 cu firma românească Nova Power and Gas. Important este și că viitoarele împrumuri vor fi acordate de compania de stat către RoPower doar dacă cea din urmă nu poate obține finanțare pe altă cale.

În acest sens, se va vota:

a. Aprobarea majorării plafonului împrumutului contractat de către RoPower Nuclear, in calitate de împrumutat, de la SNN, in calitate de imprumutator/creditor, in temeiul Contractului Cadru de imprumut nr. 1 din data de 16.08.2023, pana la concurenta sumei de 243,000,000 USD, si aprobarea incheierii, de către RoPower Nuclear cu SNN, a Actului adițional nr. 3 la Contractul Cadru de imprumut nr. 1 din data de 16.08.2023, cu mențiunea ca accesarea acestui imprumut se va face de către RoPower Nuclear S.A. numai in măsură in care nu se va putea asigura finanțarea Proiectului din alte surse (capital social, generat prin modificarea structurii actionariatului RoPower Nuclear, sau imprumuturi/credite bancare sau alte surse de finanțare) si, oricum, numai pana la identificarea unor astfel de alte surse de finanțare;

b. Aprobarea incheierii, de către SNN cu RoPower Nuclear, a Actului Adițional nr. 3 la Contractul de Ipoteca Mobiliara încheiat de SNN cu RoPower Nuclear, pentru garantarea Împrumutului anterior menționat;

c. Aprobarea mandatarii Directorului General al Ropower Nuclear S.A. sa semneze, in numele si pe seama societății Ropower Nuclear S.A., contractele menționate la lit a si b, precum si eventuale acte adiționale la acestea, cu încadrarea in limitele valorice ale liniei de credit ce face obiectul prezentei hotarari si ale condițiilor generale aprobate pentru acordarea acesteia, prin prezenta hotarare;

Când ar trebui să fie gata primul modul al centralei

Ro Power Nuclear, companie deținută în proporții egale de Nuclearelectrica și Nova Power and Gas are ca scop construirea unei centrale nucleare la Doicești, în județul Dâmbovița, formată din șase reactoare mici modulare (SMR) cu tehnologie dezvoltată de NuScale, cu o capacitate totală de 462 MW.

Primul modul al centralei ar urma să fie funcțional la finalul anului 2029, dar termenul ar putea fi depășit, mai relatează Economica.net.

Reamintim că NuScale Power a anunţat toamna trecut că a convenit cu asociația municipiilor din Utah să pună capăt proiectului de reactor modular de mici dimensiuni al companiei, de tipul celui care ar fi urmat să fie pus în funcțiune în România, din cauza costurilor prea ridicate. Costul energiei ar fi urmat să ajungă la 89 de dolari/MWh, ceea ce pentru municipalități, cele care urmau să consume energia, a fost prea mult.

De asemenea, la acel moment, NuScale a anunțat că proiectul, singurul SMR care a primit aprobare de la reglementatorul american pentru energie nucleară, va continua, cu ceilalţi clienţi interni şi internaţionali.

NuScale speră să construiască SMR-uri în România, Kazahstan, Polonia şi Ucraina. De altfel, și Guvernul României a anunțat că va continua proiectul de la noi.

În ceea ce privește costurile, încă nu s-a prezentat încă nicio estimare oficială a costurilor centralei ciu SMR de la Doicești, mai scrie Economica.net.

 

Print Friendly, PDF & Email