14 iunie 2024

GS NEWS

Ziar independent al românilor de pretutindeni!

Exclusiv GS News | Analistul de modă Alin Gălățescu face lumină în controversa „IA românească vs Louis Vuitton”

Foto: Facebook, Alin Galatescu

 

 

Deși ia românească a inspirat dintotdeauna marii designeri ai lumii, fiind chiar mai promovată de case celebre de modă decât de ai noștri, iată că bluza vândută recent de Louis Vuitton naște controverse. De altfel, pe rețelele sociale este o adevărată „isterie” din cauză că renumitul brand francez și-a permis să folosească elemente din portul tradițional românesc, fără să menționeze originea elementelor folosite. 

Sursă de inspirație pentru mari creatori de modă ai lumii, pictori, fotografi și chiar arhitecți, ia românească este identitatea noastră culturală. Portul popular românesc, iubit de personalități regale și vedete, poate că este prea puțin promovat și de aceea ne bucurăm ori de câte ori se organizează câte un eveniment ce are simbolurile sale în prim-plan.

Totuși, bluza creată de casa de modă Louis Vuitton, ce seamănă cu o ie românească din Mărginimea Sibiului, nu este deloc un motiv de bucurie…

Dimpotrivă, s-a iscat un adevărat scandal pe rețelele sociale și chiar a început o campanie de recunoaștere a portului nostru popular de către celebra casă de modă Louis Vuitton. Prin campania „Give credit”, asociația care a sesizat problema îndeamnă românii să ceară brandului scoaterea pieselor din colecție până la obținerea acordului.

Ce spune casa de modă Louis Vuitton

A fost cerut și un punct de vedere al casei de modă Louis Vuitton care explică foarte clar faptul că designerul care semnează creațiile cu pricina, Nicolas Ghesquiere, se inspiră din diferite tradiții.

Din păcate, răspunsul casei de modă a pus și mai multe paie pe focul brusc izbucnit al naționalismului de moment. Astfel, ca la comandă, internauții au aruncat în eter comentarii negative la adresa casei de modă Louis Vuitton.

„În mod firesc, vom solicita companiei Louis Vuitton recunoașterea valorii patrimoniale și culturale a modelului iei cu șinoare, specifică zonei Sibiului.

Creația populară autentică și-a menținut valoarea peste timp, dovadă că ia românească a fost și rămâne o sursă de inspirație pentru pictori, designeri sau companii precum Louis Vuitton. Aceasta situație merită transformată într-o oportunitate, în sensul recunoașterii la nivel internațional a valorii inestimabile a patrimoniului cultural românesc”, a scris ministra Culturii Raluca Turcan pe pagina sa de Facebook.

Analistul de modă Alin Gălățescu: „acțiune de imagine”

În tot acest foc de paie, singurul care poate vorbi articulat pe subiect este criticul de modă Alin Gălățescu, unul dintre cei care au susținut constant valorile autohtone alături de cei mai importanți cunoscători în domeniu.

De altfel, evenimentele ce poartă semnătura Alin Gălățescu sunt cunoscute în lumea fashion-ului mondial. Iar unul dintre show-urile care au omagiat spectaculos ia românească fiind „Ia românească vs chimonoul japonez”, un eveniment de excepție organizat în 2021 în prezența unor nume sonore din industria de profil.

Ce spune analistul de modă Alin Gălățescu despre acest scandal ce pare o nouă diversiune în campania electorală ar trebui să facă lumină o dată pentru totdeauna vizavi de toate trimiterile acestea după fentă. Și nu doar în acest caz.

„Cât timp motivele (elementele – simbol regăsite pe ia românească – n. red.) respective nu fac parte din Patrimoniul Universal, nu sunt protejate internațional.

Doar o asociație din Mexic a reușit să câștige un proces pe o speță asemănătoare, dar cu motive recunoscute și protejate. În rest noi am cerut doar să i se menționeze sursa de proveniență a inspirației. La fel a fost cu Tom Ford, Valentino, Dior etc. E doar o acțiune – corectă – dar de imagine.

Ministerul Culturii ar putea transmite un comunicat în presa internațională, către o publicație care chiar ar conta și care chiar ar putea influența, dar acest lucru este cam tot ceea ce poate face în real”, a explicat analistul de modă Alin Gălățescu pentru GS News.

Reamintim că unul dintre cele mai frumoase omagii aduse iei românești a fost expoziția „Chimonoul întâlnește ia“, chiar în luna în care o aniversăm an de an, expoziție închisă cu un spectacol plin de simboluri puternice, pe muzică live interpretată de Jezebel, în prezența ambasadorului Japoniei în România, ES Hiroshi Ueda.

Organizat de Centrul Cultural Expo Arte și ARCUB, show-ul a făcut parte din seria de evenimente „Fashion Moments“ 2021, purtând semnătura analistului de modă Alin Gălățescu.

Spectacolul „Chimonoul japonez vs ia românească“ a fost un „demers spectacular și inedit, un exercițiu stilistic în premieră, ce demonstrează că aceste simboluri estetice sunt atemporale și pot oricând să facă parte din cele mai importante abordări.

Au fost create personaje emblematice, unice, originale, prin accentul indus de fiecare cultură estetică, rezultând look-uri specifice universurilor plastice puse cu succes în dialog, dar perfect integrate viziunii secolului al XXI-lea“, a spus Alin Gălățescu, directorul artistic al spectacolului la acel moment.

Alături i-au fost aproape designeri talentați, creațiile acestora impresionând publicul care și-a arătat preferințele prin ropote de aplauze. Printre cei care au semnat minunatele creații au fost: Aleha Toncea, Alexandra Calafeteanu, Atelier Bolero – Anca Balaș și Ketty Nicolescu, IE Clothing – Emilia Tudoran și Iulia Ghenea, Laura Caraman, Mihai Manciu, Mitiliane Couture – Andreea Simona, Raluca Soare – Parapli Soley. Accesoriile au fost realizate de Atelier Danessa, acestea reușind să pună în valoare creațiile designerilor fără a le știrbi din personalitate.

Spectatorii au putut admira o abordare unică a temelor de stilism în care cele două elemente tradționale vestimentare – ia românească și chimonoul japonez – au fost integrate în ținute moderne, ce întăresc caracterul atemporal al acestora.

Simbolistica iei tradiționale românești este profundă, găsim țesute elemente ce ne amintesc de soare, stele, pământ, flori, divinitate, natură, bine, rău și lupta dintre cele două forțe…â

Simbolurile de pe ia românească ne vorbesc despre iubire, respect, horă, familie, valori, viață, moarte, precum și despre trecerea în lumea de dincolo, lumea veșnică. Ia românească ne vorbește prin semnele țesute și despre trecut și viitor, despre anotimpuri, despre valori…

Mai multe despre ia românească: 

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email