Expoziţia „Culorile Maramureşului” dedicată pictorului Traian Bilţiu-Dăncuş, se poate admira la Palatul Culturii din Iaşi
Expoziţia „Culorile Maramureşului” dedicată pictorului maramureşean Traian Bilţiu-Dăncuş (1899 – 1974) este itinerată la Iaşi din 13 noiembrie, după succesul pe care l-a avut în Art Safari la Bucureşti, anunţă organizatorii, potrivit unui comunicat News.ro.
Expoziţia „Traian Bilţiu-Dăncuş. Culorile Maramureşului” va fi deschisă în perioada 13 noiembrie – 8 decembrie. La vernisaj, vor participa Andrei Apreotesei, managerul Complexului Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi, dr. Mirela Ana Barz, manager al Muzeului Maramureşan din Sighetu Marmaţiei şi prof. dr. Ioan Opriş, curatorul expoziţiei.
Toate operele selectate fac parte din colecţia Muzeului Maramureşan şi prezintă portrete de ţărani şi viaţa satului, deosebită în simplitatea ei.
Primul pictor român din Maramureş cu studii la Şcoala de Arte Frumoase din Bucureşti
Oamenii, portul şi veselia Maramureşului vor fi puse în lumină în expoziţia unui mare artist redescoperit, Traian Bilţiu-Dăncuş (1899-1974), primul pictor român din Maramureş cu studii la Şcoala de Arte Frumoase din Bucureşti. Originalitatea şi inovaţia lui Bilţiu-Dăncuş au fost recunoscute de-a lungul carierei sale, artistul având o contribuţie semnificativă la evoluţia artei în spaţiul românesc.
Traian Bilţiu-Dăncuş a fost un pictor de excepţie, recunoscut pentru lucrările sale expresive. S-a născut în Ieudul Maramureşului la data de 29 noiembrie 1899, într-o familie de intelectuali. De la o vârstă fragedă şi-a dorit să devină artist, dar soarta i-a îndreptat paşii spre alte orizonturi. La 21 de ani s-a înscris, totuşi, la Şcoala de Arte Frumoase, pe care a absolvit-o cu trei specializări: pictură, gravură şi artă decorativă. După peregrinări prin mai multe ţări ale Europei şi în nordul Africii, se reîntoarce în ţară, întâi ca profesor la Liceul „Dragoş Vodă” din Sighetu Marmaţiei, iar după Dictatul de la Viena (1940), se stabileşte la Bucureşti.