13 decembrie 2024

GS NEWS

Ziar independent al românilor de pretutindeni!

Fenomenul Sintești: locul de unde fumul toxic deranjează mai multe cartiere bucureștene și acoperă afaceri de zeci de milioane de euro


Fumul gunoaielor arse la Sintești ajunge până în zona centrală a Bucureștiului. Aici sunt arse deșeuri toxice, precum anvelope și cabluri electrice.

Este ora 6 dimineața și cum te apropii de Sintești, satul devenit celebru pentru arderile ilegale de deșeuri, aerul devine irespirabil. Un miros puternic de plastic ars iți întoarce stomacul pe dos. Din primăvară până acum arderile s-au rărit, însă de câteva zile focurile pornesc imediat ce se lasă noaptea. Comisarii Gărzii de Mediu merg și de câteva ori pe zi, le sting cu pompierii, însă imediat ce pleacă, filmul se reia.

Satul se află la câțiva kilometri de București, iar fumul este purtat de curenții de aer și înroșește în mod frecvent senzorii care măsoară calitatea aerului în Capitală. O sursă importantă a poluării din București provine din satul ilfovean Sintești. În ultimii ani, acolo au apărut rețele infracționale ce topesc deșeurile prin incendieri. Afacerea ilegală este susținută și de firme care preferă să încheie contracte cu rețelele din Sintești decât să suporte costurile triple ale reciclării. 120 de firme de tratare a deșurilor sunt în Sintești, la o populație de sub 3.000 de locuitori. Autoritățile se învârt într-un cerc vicios: de fiecare dată când intervin dau peste oameni nevoiași, nu de adevărații poluatori.

Comisarii Gărzii Naționale de Mediu au descoperit originea poluării. Sursa aerului poluat care ajungea în București provenea din Sintești, un sat din comuna Vidra, localitate aflată la 15 km distanță de București.

Folosind datele de alertă, comisarii i-au surprins pe localnici în timp ce ardeau deșeuri toxice, precum anvelope și cabluri electrice.

Reprezentanții autorităților de mediu nu au putut opri inițial sursa de poluare pentru că au fost alungați de localnici. A fost nevoie de intervenția trupelor speciale ale poliției pentru a mai prinde doar două persoane care ardeau deșeuri.

„Din cauza incendierii deșeurilor, toată zona – formată din București, comune și orașe din Ilfov, dar și județul Dâmbovița – este poluată constant. Simțim uneori cum aerul este greu de respirat. Când au loc arderi în Sintești, norul de fum vine dinspre zona Berceni și ajunge până în zona centrală sau chiar traversează Capitala”, spun unii locuitori afectați.

Aici, localnicii ard deșeuri – în general materiale plastice, mobilă, diverse metale, poluând aerul. De obicei, aceste arderi au loc noaptea pentru ca fumul să nu se vadă.

Fenomenul a fost adus în prim-planul dezbaterilor publice. Garda de Mediu și Jandarmeria au descoperit zone ilegale în Sintești, locuri în care se ardeau ilegal deșeuri. Arderea umple aerul cu particule nocive, cu efecte directe asupra sănătății celor care îl inspiră.

„Bucureștiul are o poluare constantă dată de traficul auto. Dar avem niște vârfuri în care poluarea urcă foarte mult. Dacă ne uităm pe vârfuri, mare parte din poluarea din acele momente este dată de arderile ilegale. În momentul în care am mers pe teren, găseam 20 de focuri permanente în zona Sintești”, spun comisarii Gărzii de Mediu.

La o intervenție a Gărzii de Mediu, comisarii au descoperit mai multe focuri precum acesta în care erau arse deșeuri în Sintești.

„Când aceste arderi au fost oprite sau au rămas 3-4 focuri, am avut imediat o calitate a aerului de cel puțin cinci ori mai bună”, adaugă comisarii Gărzii de Mediu.

Traseul deșeurilor ilegale

Din estimările obținute de la Garda Națională de Mediu, între 50.000 și 100.000 de tone de deșeuri intră (legal sau nu) anual în Sintești, fără ca autoritățile de mediu să știe care este cantitatea care a fost reciclată și care este cantitatea dispărută în focurile din sat. Minimum 200 de euro este valoarea unei tone de deșeu care intră în Sintești.

O afacere de minim 100 milioane de euro pe an de pe urma deșeurilor care intră în satul ilfovean.

Important nu este doar să fie oprite incendiile. Esențială este și oprirea așa-zișilor „brokeri de deșeuri”, cei care le aduc în satul ilfovean fără a le putea recicla sau trata.

În acte, aceștia susțin că primesc deșeuri de la firmele care le produc în scopul de a le vinde apoi fabricilor de ciment și altor companii care pot valorifica resturile industriale care nu se dezintegrează natural.

Comisarii Gărzii Naționale de Mediu au explicat cum ajung deșeurile în Sintești:

1. Totul începe în curtea firmelor a căror activitate produce resturi metalice, plastice, textile etc. Sunt, de obicei, societăți mici și, cel mult, medii. După ce au fost produse în urma procesului industrial, aceste deșeuri trebuie tratate și resturile depozitate pe platforme de gunoi speciale pentru resturi industriale.
2. Pentru a scăpa de aceste deșeuri, firmele trebuie să încheie – conform legislației de mediu – contracte cu societăți de transport, tratare și valorificare a deșeurilor. O companie din domeniu care lucrează legal, respectând toate regulile de mediu, poate cere de la 500 de euro pentru fiecare tonă de deșeu pe care îl ridică de la societatea care l-a produs.
3. Administratorii unor firme aleg însă să încheie contracte cu firme de reciclare din zona Sinteștiului. Aceste SRL-uri funcționează legal și susțin la înregistrarea la Registrul Comerțului că pot trata, transporta sau valorifica deșeuri.
4. După ce deșeurile ajung la firmele din Sintești, gunoiul industrial practic dispare, uneori în incendii. Toți administratorii firmelor din Sintești susțin în fața comisarilor de la Garda de Mediu că au valorificat și au reciclat deșeurile preluate de firme.
5. În realitate, mare parte din aceste deșeuri sunt preluate de localnici din Sintești, care le ard în topitorii improvizate (este vorba de deșeurile de metale) sau le ard în focuri obișnuite (când e vorba de plastic, hârtie, textile, cabluri) pentru a le face dispărute.

Traseului deșeurilor care ajung să fie arse în Sintești.

Când un foc ilegal este descoperit, singurele persoane care pot fi acuzate de fapte penale de mediu sau economice sunt localnicii din Sintești. Oameni care în cele mi multe cazuri nu sunt alfabetizați și nici nu au bunuri pe numele lor.

Polițiștii renunță să le facă dosare penale. Mulți dintre cei care ard efectiv deșeurile au familii numeroase și refuză să declare de unde au primit gunoiul. Un comisar de la Garda de Mediu din Ilfov susține că, în consecință, autoritățile nu au cum să sancționeze adevărații poluatori.

Mai mult decât atât, pentru a abate atenția de la afacerile privind incendierea cablurilor, calculatoarelor și a carcaselor auto, incendiatorii specializați din Sintești și-au constituit o asociație, numită Asociația Civică Iar Miroase, care este folosită ca interfață în relațiile cu autoritățile publice, având misiunea de a deturna focarul de poluare spre alte zone din Sintești și Vidra.

Nu întâmplător în ultimele zile membrii Asociației Civice Iar Miroase, în spatele căreia se află poluatorii și incendiatorii profesioniști, au sesizat diverse incendii de vegetație din Sintești și Vidra și au postat cu o viteză remarcabilă pe rețelele de socializare încercând să inducă percepția că arderea de cabluri din Sintești nu există.

Afacerea cu arderea cablurilor din Sintești este atât de mare și extinsă într-o rețea clandestină care a ajuns la performanța de a înființa asociații de mediu și alte ONG-uri care practic se luptă cu autoritățile pentru a le proteja focarele de poluare din care câștigă sume imense.

Zeci de petiții provenite de la cetățenii din Sintești și Vidra ajunse la redacția noastră arată faptul că Asociația Civică Iar Miroase este un conglomerat de contaminare, poluare și infracționalitate care favorizează cea mai mare rețea de trafic de deșeuri și incendiere din zona Sintești.

Astfel, cetățenii revoltați ne arată că diverși indivizi puși de reprezentanții Asociației Civice Iar Miroase incendiază zone de vegetație uscată în Sintești și Vidra mult mai departe de casele unde se ard cabluri, filmează imediat aceste incendii provocate și le pun pe rețelele de socializare, chiar le transmit la presă și televiziuni în vederea creșterii numărului de vizualizări, cu efectul manipulării opiniei autorităților publice și a cetățenilor.

Este un fapt extrem de grav în care o organizație clandestină care contaminează și poluează intervine în presă și mass-media ca o asociație care desfășoară o așa zisă activitate în folosul cetățenilor.

Chiar în cursul zilei de ieri, 27.08.2024, în jurul orelor 10, așa cum arată cetățenii în petiții, o dubă de culoare albă s-a deplasat în zona Sintești și a descărcat anumite materiale care au fost incendiate, urmând degajarea unui fum gros. Totul s-a petrecut in 10 minute iar duba a dispărut spre comuna Berceni, locul unde au domiciliul majoritatea membrilor Asociației Civice Iar Miroase.

Fumul gros a fost filmat și a fost postat concomitent pe rețelele de socializare de către Asociația Civică Iar Miroase deși focul a fost stins în următorul sfert de oră. Astfel de scenarii se petrec în mod repetat în ultima lună iar autoritățile și mass-media sunt asaltate de aceste false scenarii iar în pararel organizația clandestină își continuă activitatea de ardere a cablurilor și a altor materiale din care obțin venituri fabuloase.