29 februarie 2024

GS NEWS

Ziar independent al românilor de pretutindeni!

Guvernul a aprobat noile tarife la roviniete. Iată care sunt prețurile și termenele de valabilitate

 

 

Guvernul a aprobat noile tarife la roviniete. Iată care sunt prețurile și termenele de valabilitate pentru aceste taxe aplicate circulației pe drumurile publice. 

 

Executivul a anunțat, joi, 25 ianuarie, o măsură importantă care vizează noile tarife și termene de valabilitate la roviniete. Este vorba despre actul normativ care modifică și completează OUG nr. 15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare şi a tarifului de trecere pe reţeaua de drumuri naţionale din România.

În primul rând, noile modificări vizează eliminarea rovinietei de 7 zile și introducerea rovinietei de o zi, notează Fanatik.ro.

Potrivit aceluiași act normativ, pentru autoturismele mici si cele cu masa mai mică de 3,5 tone, va dispărea rovinieta cu valabilitate de 7 zile și cea de 90 de zile. Va fi introdusă rovinieta cu valabilitate de o zi, cea cu valabilitate de 10 zile, respectiv cea cu valabilitate de 60 de zile.

”Prin acest act normativ se modifică unele prevederi referitoare la aplicarea tarifului de utilizare a reţelei de drumuri naţionale (rovinieta), pentru perioada cuprinsă până la 1 ianuarie 2026, transpunând în legislaţia naţională prevederile Directivei (UE) 2022/362 a Parlamentului European şi a Consiliului din 24 februarie 2022.

De asemenea, sunt corelate unele prevederi din O.G. nr. 15/2002 cu prevederile similare din Legea nr. 226/2023, astfel încât să se creeze un cadru legislativ unitar şi complex în ceea ce priveşte exceptarea unor anumite categorii de vehicule de la obligaţia de plată a tarifului de utilizare şi în ceea ce priveşte controlul valabilităţii rovinietei şi a peajului în cazul utilizatorilor străini din statele membre UE, precum şi în cazul vehiculelor înmatriculate în state non UE”, se arată în noul act normativ aprobat de Guvernul Ciolacu.

Cât va costa rovinieta

Totodată, Guvernul României a anunțat și noile tarife pentru roviniete. Astfel, pentru o mașină normală, taxa de rovinietă va fi de 2,5 euro (circa 12,5 lei) pentru o zi, 5,3 euro pentru 30 de zile, respectiv 28 euro pentru un an iar pentru un vehicul de transport marfă cu masa mai mică de 3,5 tone, taxa va fi de 8,6 euro pentru o zi, de 18,2 euro pentru 30 de zile, respectiv 96 euro, pentru un an.

În ceea ce privește rovinieta pentru vehiculele de marfă de mare tonaj, cu masa cuprinsă între 3,5 tone și 7,5 tone, taxa de rovinietă va fi de 4 euro pentru o zi, de 32 de euro pentru 30 de zile, respectiv 320 euro pentru 12 luni, relatează Fanatik.ro.

Print Friendly, PDF & Email