Harta reciclării: hartă virtuală unde poți găsi cele mai apropiate puncte de colectare separată
Vești bune! Bucureștiul a devenit recent centrul unei inițiative lăudabile ce promovează economia circulară și sustenabilitatea urbană. Dezbaterea „Pentru un București circular”, a reunit vocile experților în sustenabilitate. De asemenea, a adus în prim-plan patru inițiative antreprenoriale de economie circulară din oraș.
Evenimentul „Pentru un București circular” a fost găzduit de Viitor Plus, miercuri, 20 noiembrie, în cadrul campaniei Harta Reciclării – o inițiativă pentru a transforma Capitala într-un oraș mai sustenabil și responsabil!
Bucureștiul este orașul în care trăim și pe care ni-l dorim mai puțin poluat și mai prietenos cu noi. Ce rezultă în urma obiceiurilor noastre de consum și a serviciilor publice, gestionate de administrația locală, nu seamănă întotdeauna ceea ce ne-am dori să vedem.
Soluții simple, la îndemâna oricui
Potrivit organizatorilor, producem 725 de milioane de kilograme de deșeuri în fiecare an. Din gunoiul pe care fiecare bucureștean îl produce zilnic, un kilogram ajunge la singurul depozit de deșeuri din zona Capitalei. Acesta va deveni neîncăpător în câțiva ani. Iar scenariul înfricoșător al munților de gunoaie în preajma orașului va deveni realitate!
Soluția e chiar la noi: să folosim și refolosim, să reparăm, în loc să aruncăm, să închiriem, în loc să cumpărăm pentru o singură utilizare, să donăm nu doar pentru a face un bine altora, ci pentru a ne face un bine nouă înșine.
Programul Harta Reciclării al asociației Viitor Plus propune o aplicație ușor de folosit, o hartă virtuală unde poți găsi cele mai apropiate puncte de colectare separată, dar și centre de reparații, închirieri, donații, magazine caritabile, care vând produse neambalate second hand.
Harta Reciclării este ghidul bucureșteanului atunci când caută un centru apropiat de casă sau de birou, un loc unde să lase deșeurile care se colectează separat pentru reciclare.
Cele 17.000 de puncte de colectare de pe Harta Reciclării, din care circa 20% sunt în București, au contribuit la recuperarea de resurse, prin reciclare.
De pildă, telefoanele mobile și alte electronice sunt printre cele mai mari surse de poluare electronică. Fabricarea unui smartphone necesită, în medie, 44 kg de materii prime, inclusiv metale rare, iar 5 miliarde de telefoane au devenit deșeuri la nivel global doar în 2022.
Reparația și reutilizarea electronicelor reduc deșeurile și diminuează consumul de resurse naturale costisitoare. Orange Service, un loc unde orice model de telefon poate fi reparat, a devenit un punct de circularitate pe Hartareciclării.ro.
Putem crea o Economie Locală Sustenabilă
Economia circulară nu este doar o soluție ecologică, ci și o oportunitate economică. Afacerile locale și comunitățile pot dezvolta modele economice profitabile care să creeze locuri de muncă și să genereze un impact social și economic semnificativ.
Pentru un București circular este o campanie de informare și conștientizare creată de Harta Reciclării, un program Viitor Plus, cofinanțată de Primăria Municipiului București (PMB).