26 mai 2024

GS NEWS

Ziar independent al românilor de pretutindeni!

Începe cea de-a 14-a ediţie a Festivalului Filmului Românesc în Spania

Foto: News.ro

Festivalul Filmului Românesc în Spania (Muestra de Cine Rumano) se desfășoară  în perioada aprilie – decembrie. Inaugurarea va avea loc marţi, la Madrid, în prezenţa directorului artistic al Cinematecii, a autorităţilor locale spaniole şi a actriţei Adelaida Perjoiu, care le va vorbi celor prezenţi despre prima proiecţie din festival, “MMXX” de Cristi Puiu, şi va participa la un Q&A cu publicul pe marginea rolului său din film, anunţă Institutul Cultural Român de la Madrid, potrivit unui comunicat News.ro.

Trebuie spus că festivalul a devenit un punct de referinţă atât în rândul cinefililor interesaţi de cinematografia românească, cât şi în rândul profesioniştilor. Este vorba despre un proiect anual ce are ca scop promovarea a cinematografiei româneşti contemporane pe care ICR Madrid l-a iniţiat în 2010 şi care constă în proiectarea unor pelicule recente în capitala Spaniei, filmele fiind ulterior itinerate în diverse oraşe spaniole.

Orașele selectate pentru proiecţii anul acesta reprezintă centrele cu cele mai puternice filmoteci regionale, în termeni de public, vizibilitate și capacitate logistică, mai exact: Barcelona (al doilea pol cultural al Spaniei), Valencia (în regiunea cu o comunitate românească foarte puternică și o filmotecă foarte activă, care organizează, printre altele, Festivalul Internațional de Film Cinema Jove, unde sunt selectate constant pelicule românești), Sevilla (important oraș din Andaluzia), Granada, Oviedo, Zaragoza, Santander și Palma de Mallorca, orașe cu o concentrare importantă de cetăţeni români.

Proiecţiile sunt organizate în colaborare cu Filmoteca Catalană din Barcelona, Institutul Valencian al Audiovizualului și Cinematografiei din Valencia, Primăria din Oviedo, Filmoteca din Zaragoza, Filmoteca Andaluză, Ateneul din Santander, Mallorca Film Comission şi Teatre Principal de Palma.

Anul acesta, vor fi proiectate cinci filme, realizate în perioada 2021-2023:

-“Nu aştepta prea mult de la sfârşitul lumii”, r. Radu Jude (2023, 163`)
-“MMXX”, r. Cristi Puiu (2023, 160`)
-“Carbon”, r. Ion Borş (2022, 97`, debutul în lungmetraj al regizorului moldovean)
-“Oameni de treabă/ Men of Deeds”, r. Paul Negoescu (2022, 105`)
-“Om-Câine/ Man and Dog”, r. Ştefan Constantinescu (2021, 108`)

Cu ocazia acestui festival, la Madrid, Barcelona, Santander, Oviedo şi Palma de Mallorca sunt invitaţi profesionişti din domeniul cinematografiei (producători, actori, regizori, critici) pentru a prezenta filmele propuse. De asemenea, ICR Madrid invită critici de film și jurnaliști spanioli care să prezinte o parte dintre filme și să modereze întâlnirile dintre publicul cinefil și regizorii sau actorii români invitați la festival.

Print Friendly, PDF & Email