5 decembrie 2023

GS NEWS

Ziar independent al românilor de pretutindeni!

Klaus Iohannis: Dezvoltarea de succes a Lisabonei – o sursă reală de inspiraţie

Foto: Agerpres

 

Preşedintele Klaus Iohannis a primit, luni, cheia oraşului Lisabona în cadrul unei ceremonii care a avut loc la Palatul municipalităţii, context în care a declarat că dezvoltarea de succes a capitalei Portugaliei rămâne o sursă de reală inspiraţie şi că schimbul de bune practici este fundamental pentru dezvoltarea la nivel naţional, dar şi la nivel de regiuni şi oraşe.

“Mă bucur foarte mult să mă aflu într-una dintre cele mai frumoase capitale ale Europei. Un oraş binecuvântat de natură, întins pe şapte coline, ca Roma, numitorul latin comun al popoarelor român şi portughez. Lisabona este vibrantă şi modernă, iar experienţa şi leadership-ul dumneavoastră, domnule primar Moedas, sunt vizibile. Aveţi o capitală dinamică şi multiculturală, care se remodelează rapid, dar care îşi păstrează identitatea şi farmecul unice. Dezvoltarea de succes a oraşului dumneavoastră – vizibilă prin numeroasele proiecte în domeniul digitalizării, al utilizării energiei în mod sustenabil, al regenerării urbane şi al conservării patrimoniului – rămâne o sursă de reală inspiraţie. Ştiu din experienţa personală – cooperarea şi schimbul de bune practici sunt fundamentale pentru dezvoltare şi progres – la nivel naţional, dar şi la nivel de regiuni şi oraşe”, a spus şeful statului, potrivit unui comunicat Agerpres.

Președintele României a mai susținut că relaţiile “exemplare” dintre România şi Portugalia sunt întărite de schimburile dinamice la nivel local şi de o cooperare intensă cu Primăria Lisabonei.

Şeful a arătat că Lisabona are un bogat patrimoniu şi tradiţii culturale, amintind că oraşul a fost numit “regina Mării” în secolul al XVI-lea de către renumitul scriitor Damiao de Gois.

“Lisabona este, totodată, un spaţiu al confluenţelor, cu o profundă semnificaţie pentru România. Figuri emblematice ale spiritualităţii şi culturii româneşti au trăit în fermecătorul dumneavoastră oraş, în perioada interbelică, precum Mircea Eliade, binecunoscut istoric al religiilor, şi Lucian Blaga, un mare poet şi filozof. Ei au contribuit la înţelegerea reciprocă între popoarele noastre şi au făcut cunoscute asemănările uimitoare între evoluţiile noastre istorice. România şi Portugalia sunt legate de o lungă prietenie şi de vocaţia construirii unor punţi care ne unesc firesc datorită afinităţilor noastre istorice şi culturale profunde”, a explicat Iohannis.

El a menţionat că România şi Portugalia sunt, în prezent, parteneri apropiaţi şi membri activi ai Uniunii Europene şi ai comunităţii Euroatlantice, animaţi de aspiraţii şi interese comune.

Preşedintele municipalităţii Lisabona, Carlos Moedas, i-a înmânat preşedintelui Klaus Iohannis cheia oraşului.

El a vorbit despre comunitatea de români din Lisabona şi a amintit că a participat la lansarea proiectului Laserului de la Măgurele.

Preşedintele municipalităţii Lisabona a arătat că prin înmânarea cheii oraşului preşedintele Iohannis devine cetăţean al oraşului. Ceremonia a avut loc în prezenţa corpului diplomatic acreditat la Lisabona, cu această ocazie preşedintele Klaus Iohannis a asistat şi la un scurt moment de muzică fado.

Şeful statului urmează să se întâlnească cu preşedintele Adunării Republicii, Augusto Santos Silva, cu care va avea convorbiri oficiale.

Preşedintele Klaus Iohannis îşi încheie vizita de stat, începută vineri, cu întâlnirea cu premierul portughez, Antonio Costa, la reşedinţa oficială a acestuia. Cei doi oficiali vor avea convorbiri tete-a-tete şi oficiale.

Print Friendly, PDF & Email