3 decembrie 2023

GS NEWS

Ziar independent al românilor de pretutindeni!

Luminiţa Odobescu participă la reuniunea miniştrilor de Externe din statele UE la Luxemburg

Foto: Agerpres

Ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu participă  luni, la reuniunea şefilor diplomaţiilor din statele membre ale Uniunii Europene – Consiliul Afaceri Externe (CAE), care se va desfăşura la Luxemburg.

Potrivit unui comunicat al MAE transmis, agenda reuniunii prevede discuţii privind situaţia din Israel şi din regiune, în urma atacurilor teroriste ale grupării Hamas, agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei şi relaţiile Armenia – Azerbaidjan.

Totodată, Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate, Josep Borrell, se va referi la vizita sa în China, din perioada 12 – 14 octombrie, la Dialogul Belgrad – Priştina, precum şi la regiunea Sahel, indică MAE, potrivit Agerpres.

Mai cu seamă, discuţia privind situaţia din Israel şi din regiune va avea loc în continuarea reuniunii extraordinare a miniştrilor de Externe din statele membre UE din 10 octombrie şi a Consiliului European din 17 octombrie. Discuţiile vizează continuarea coordonării UE în linie cu poziţia comună convenită de liderii europeni cu ocazia reuniunii extraordinare din 17 octombrie privind angajamentul Uniunii în Orientul Mijlociu.

De asemenea, miniştrii de Externe vor aborda impactul situaţiei din Israel asupra dinamicii regionale.

Discuţiile referitoare la agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei vor avea loc în continuarea reuniunii informale a CAE de la Kiev din 2 octombrie, precum şi în pregătirea Consiliului European din 26 – 27 octombrie. Miniştrii vor aborda, cu precădere, evoluţiile recente din Ucraina şi angajamentele de securitate ale UE pentru această ţară pe termen lung.

Schimbul de opinii privind relaţiile Armenia – Azerbaidjan va viza agrearea unei abordări comune a UE cu privire la măsurile de sprijin pentru Armenia în actualul context, concomitent cu continuarea acţiunilor de mediere şi facilitare a dialogului între părţi, în scopul sprijinirii procesului de pace dintre cele două ţări.

În marja CAE, Odobescu va participa la Reuniunea ministeriala UE – Asia Centrală, eveniment care va prilejui un schimb de opinii cu omologii din această regiune şi va transmite un semnal puternic al angajamentului Uniunii de a aprofunda cooperarea cu aceste state, se mai arată în comunicatul citat.

Print Friendly, PDF & Email