5 decembrie 2023

GS NEWS

Ziar independent al românilor de pretutindeni!

Lungmetrajul „Arsenie. Viaţa de apoi” se lansează pe 1 septembrie pe marile ecrane din România

Foto: News.ro

Lungmetrajul „Arsenie. Viaţa de apoi”, road movie documentar scris şi regizat de Alexandru Solomon, se va lansa în cinematografele din România pe  data de 1 septembrie 2023, producţia fiind distribuită de microMULTILATERAL.

„Arsenie. Viaţa de apoi” va avea avanpremiera naţională la sfârşitul acestei săptămâni la Cluj-Napoca, în cadrul celei de-a 22-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF). Documentarul acesta se va vedea  vineri, 16 iunie, ora 16:30, la Casa de Cultură a Studenţilor, fiind inclus în programul Zilele Filmului Românesc.

Despre acest documentar trebuie spus că va avea premiera internaţională luna viitoare, participând în competiția “Proxima” a celei de-a 57-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film de la Karlovy Vary (30 iunie – 8 iulie 2023).

Filmul lui Alexandru Solomon merge pe urmele lui Arsenie Boca, într-un pelerinaj pus în scenă. Pelerinii şi regizorul refac presupusele miracole atribuite părintelui, le dezbat şi se confesează. Prin ochii credincioşilor, observaţi de un regizor sceptic, filmul surprinde cum se reflectă societatea românească în imaginea acestui om care urmează să fie canonizat.

„În miezul frustrărilor noastre, privirea hipnotică a unui călugăr mort de mai bine de trei decenii ne promite o lume mai bună. O lume dezamăgită, care şi-a pierdut încrederea în orice, aşteaptă de la acest viitor sfânt miracolul unor schimbări care nu s-au mai petrecut. Legenda părintelui Arsenie Boca umple golul lăsat de deziluziile ultimilor 30 de ani. După o viaţă mai degrabă obişnuită pentru timpurile în care a trăit, Arsenie Boca se bucură de o viaţă de apoi ieşită din comun, devenind nu numai o figură salvatoare pentru milioane de oameni sau un brand omniprezent, ci şi o icoană a timpurilor frământate pe care le trăim”,  a declarat  Alexandru Solomon, potrivit unui comunicat transmis de New.ro.

Posterul de lansare a filmului a fost realizat de SADDO, artist contemporan de origine română, stabilit în prezent la Bucureşti.

Producătorii filmului sunt Ada Solomon, Diana Caravia, Adrien Chef şi Paul Thiltges. Imaginea este semnată de Tudor Platon şi Marius Beşu, montajul, de Cătălin Cristuţiu şi Sophie Reiter, muzica originală este compusă de Alin Zăbrăuţeanu, în timp ce Andrei Coteţ face improvizaţia handpan şi flaut, sunet priză directă, de Mirel Cristea şi Marin Cazacu, montajul de sunet e realizat de Dragoş Cătărău, designul de sunet, de Alin Zăbrăuţeanu, mixajul de sunet, de Thomas Bresson, iar editarea dialogului şi premix, de Alexandru Dumitru.

Un alt aspect care trebuie amintit este că „Arsenie. Viaţa de apoi” a fost realizat cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, Film Fund Luxembourg, Eurimages, Programul Europa Creativă al Uniunii Europene, în colaborare cu Televiziunea Română şi cu susţinerea Publicis Groupe Media Bucharest, Hollywood Multiplex.

Producţia microFilm realizată în co-producţie cu Paul Thiltges Distributions şi Hi Film Productions, va participa la festivalul din Cehia cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, al Uniunii Cineaştilor din România, DACIN SARA, UPFAR ARGOA şi al Institutului Cultural Român.

Print Friendly, PDF & Email