3 decembrie 2023

GS NEWS

Ziar independent al românilor de pretutindeni!

Mărturiile unei supravieţuitoare a Holocaustului, Ginette Kolinka, vor fi transpuse într-un volum de bandă desenată

Foto: JD Morvan / Facebook

Mărturiile Ginettei Kolinka, care are  98 de ani şi este  supravieţuitoare a lagărului de exterminare Auschwitz-Birkenau, unde a fost încarcerată alături de Simone Veil – fost ministru al Franţei şi fostă preşedintă a Parlamentului European – şi de regizoarea Marceline Loridan-Ivens, vor fi publicate marţi sub forma unui volum de bandă desenată,  potrivit unui comunicat AFP.

Volumul numit “Adieu Birkenau” este publicat de editura Albin Michel, cu un text scris de JDMorvan şi Victor Matet şi avându-i ca ilustratori pe trei spanioli: Ricard Efa, Cesc F. Dalmases şi Roger Surroca Sole.

Mai cu seamă, albumul prezintă cititorilor ultima vizită realizată de Ginette Kolinka în lagărul de exterminare, în octombrie 2020.

După ce a fugit din Paris în 1942, ea a fost arestată la Avignon, în sudul Franţei, în martie 1944, la vârsta de 19 ani, transferată la Marsilia, apoi în lagărul Drancy din Regiunea Pariziană şi, în cele din urmă, deportată la Birkenau în luna aprilie a aceluiaşi an. A trecut prin Bergen-Belsen şi Theresienstadt înainte să poată să revină la Paris, în iunie 1945. Atunci, după ce slăbise 40 de kilograme, mai cântărea doar 26 de kilograme.

“Mi-am spus să nu mă mai gândesc şi poate că asta mi-a salvat viaţa”, dezvăluie ea în noul volum, vorbind despre captivitatea sa din lagărele naziste.

Trebuie minit faptul că după textul ce prezintă dezvăluirile sale, doi istorici specializaţi în Holocaust, Tal Brutmann şi Caroline Francois, explică apoi contextul istoric al vieţii Ginettei Kolinka, cu documente, fotografii şi desene de epocă.

Volumul s-a născut din întâlnirea ei cu Victor Matet, un jurnalist care făcea cercetări despre propria familie şi care a relatat pe larg mărturiile acestei supravieţuitoare.

Print Friendly, PDF & Email