26 mai 2024

GS NEWS

Ziar independent al românilor de pretutindeni!

Milioane de români vor putea folosi cardul de sănătate online

Milioane de români vor putea folosi cardul de sănătate online, printr-o aplicație disponibilă pe telefonul mobil, asemenea unui card bancar. Inițiativa aparține ministerului Digitalizării, motivul fiind numeroasele probleme reclamate la nivelul sistemului cardurilor de sănătate. 

 

Persoanele care au buletin electronic cu cip ar fi trebuit deja să îl poată folosi drept card de sănătate, însă realitatea este alta. Cu toate acestea, ministrul digitalizării Bogdan Ivan a cerut ferm ca sistemul CNAS să fie refăcut, considerând că e vorba despre un sistem foarte învechit, notează Fanatik.

Cardul de sănătate ar trebui să fie disponibil în format electronic, pe telefon. Totuși, nu se va renunța nici la formatul fizic, în special pentru persoanele în vârstă care sunt depășite de progresul tehnologic.

”Sistemul cardului de sănătate urmează să fie refăcut cap coadă. Va fi inclusiv într-un wallet în format electronic.

Sistemul a fost făcut cu o tehnologie foarte veche, în urmă cu 16 ani. Nu ai cum să ți se dubleze numărul de beneficiari, să ai noi tehnologii, cu ceva ce nu s-a updatat tehnic în ultimii 16 ani”, a explicat ministrul Bogdan Ivan, potrivit Fanatik.

Prin trecerea la formatul electronic, autoritățile statului își vor da seama mult mai ușor unde se duc banii statului, dar și ce se va întâmpla cu taxele și impozitele plătite de oameni.

Medicii se plâng de ani de zile că platforma de încărcare a datelor dă foarte multe erori, astfel că mulți pacienți au fost trimiși acasă pentru că era neclar dacă sunt asigurați, sau nu.

Totul va fi trasabil și transparent

”Va fi trasabil totul, adică nu se va putea să-ți fie prescrisă aspirină de 10 ori într-o zi și să fie și decontată. Va fi totul trasabil și transparent, ca să se știe ce se întâmplă cu banii statului român, plătiți de oameni prin taxe și impozite.

De când a fost implementat, cardul de sănătate nu a fost niciodată un loz câștigător pentru sistemul sanitar românesc.

Mai mult a încurcat lucrurile decât le-a simplificat. Platforma de încărcare a datelor a dat mai mult rateuri, iar medicii au fost obligați, de multe ori, să-și trimită pacienții acasă.

Motivul? Ca să poată emite rețete compensate, ori trimiteri la specialist, trebuie să verifice dacă pacientul este asigurat. Dar nu se pot conecta la serverele CNAS, pentru această operațiune”, a mai explicat ministrul Bogdan Ivan la Digi24, potrivit Fanatik.

Pentru medici, acest nou sistem înseamnă o cheltuială în plus deoarece vor trebui să-și cumpere sisteme de cititoare contactless, mai scrie Fanatik.

 

Print Friendly, PDF & Email